bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania! liczę już po raz n-ty , niestety wyniki nie zostają zatwierdzone. wyszlo mi roznymi sposobami : 4,3634 ; 13,2523 ; i 0,1477 . kompletnie nie mam pomyslu jak to poprawnie rozwiazać. blagaaaaam
Roztworzenie pewnego stopu Zn i Mg wymagało 0.966 dm3 roztworu kwasu azotowego(V) o stężeniu 2.162 mol/dm3. Jaka była, wyrażona w gramach, masa cynku zawartego w tym kawałku stopu, jeśli stop zawierał 14.148 %mas. Zn?
MZn = 65,39 g/mol MMg = 24,30 g/mol MN2 = 28,01 g/mol MO2 = 32,00g/mol MH = 1,008g/mol
ze stopem Zn/Mg
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
ze stopem Zn/Mg
masa cynku w stopie:
\(\displaystyle{ m_{Zn} = C m}\), gdzie m to masa stopu, C steżenie cynku w stopie
masa magnezu:
\(\displaystyle{ m_{Mg} = (1- C)m}\)
stąd liczby moli:
\(\displaystyle{ n_{Zn} = \frac{C m}{M_Zn}}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg} = \frac{(1-C) m}{M_Mg}}\)
i z:
\(\displaystyle{ n_{Zn} + n_{Mg} = \frac{1}{2} n_{HNO_3} = \frac{1}{2} cV}\)
Wyznaczasz masę stopu.
\(\displaystyle{ m_{Zn} = C m}\), gdzie m to masa stopu, C steżenie cynku w stopie
masa magnezu:
\(\displaystyle{ m_{Mg} = (1- C)m}\)
stąd liczby moli:
\(\displaystyle{ n_{Zn} = \frac{C m}{M_Zn}}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg} = \frac{(1-C) m}{M_Mg}}\)
i z:
\(\displaystyle{ n_{Zn} + n_{Mg} = \frac{1}{2} n_{HNO_3} = \frac{1}{2} cV}\)
Wyznaczasz masę stopu.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2013, o 23:37 przez stojekl, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ze stopem Zn/Mg
\(\displaystyle{ Zn+2HNO_{3} \to Zn(NO_{3})_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ Mg+2HNO_{3} \to Mg(NO_{3})_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ -----------------------}\)
\(\displaystyle{ n_{Zn}+n_{Mg}= \frac{1}{2} \cdot n_{HNO_{3}}=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{M_{Zn}} +\frac{m_{Mg}}{M_{Mg}}=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ \% m_{Zn}= \frac{m_{Zn}}{m_{Zn}+m_{Mg}} \cdot 100 \%=14.148 \%}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{m_{Zn}+m_{Mg}}=0.14148}\)
\(\displaystyle{ m_{Mg}=6.068 \cdot m_{Zn}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{M_{Zn}} +\frac{6.068 \cdot m_{Zn}}{M_{Mg}}=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn} \left ( \frac{1}{M_{Zn}}+ \frac{6.068}{{M_{Mg}}} \right )= 0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}= \frac{0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}{\frac{1}{M_{Zn}}+ \frac{6.068}{{M_{Mg}}}}}\)-- 30 paź 2013, o 23:01 --
\(\displaystyle{ Mg+2HNO_{3} \to Mg(NO_{3})_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ -----------------------}\)
\(\displaystyle{ n_{Zn}+n_{Mg}= \frac{1}{2} \cdot n_{HNO_{3}}=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{M_{Zn}} +\frac{m_{Mg}}{M_{Mg}}=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ \% m_{Zn}= \frac{m_{Zn}}{m_{Zn}+m_{Mg}} \cdot 100 \%=14.148 \%}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{m_{Zn}+m_{Mg}}=0.14148}\)
\(\displaystyle{ m_{Mg}=6.068 \cdot m_{Zn}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{M_{Zn}} +\frac{6.068 \cdot m_{Zn}}{M_{Mg}}=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn} \left ( \frac{1}{M_{Zn}}+ \frac{6.068}{{M_{Mg}}} \right )= 0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}= \frac{0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}{\frac{1}{M_{Zn}}+ \frac{6.068}{{M_{Mg}}}}}\)-- 30 paź 2013, o 23:01 --
Na jeden mol metali trzeba 2 mole kwasu co oznacza, że to moli kwasu jest dwa razy więcej niż moli metali a nie odwrotnie.stojekl pisze: \(\displaystyle{ n_{Zn} + n_{Mg} = 2 n_{HNO_3} = cV}\)
Wyznaczasz masę stopu.