Witam potrzebuje pomocy w zadaniu z chemii Nie chce pełnego rozwiązania , tylko naprowadzenia jak to zacząć ;P
Do kolby wlano kolejno: 50 g 12.1% roztworu HCl o gęstości 1,10 g/cm3, 60 cm3 roztworu HCl o gęstości 1,12 g/cm3 i stężeniu 2.6 mol/dm3, oraz 108 g roztworu HCl o gęstości 1,17 g/cm3 i stężeniu 11,0 mol/dm3, po czym roztwór uzupełniono wodą destylowaną do objętości 820 cm3. Jakie jest stężenie molowe (mol/dm3) HCl w otrzymanym roztworze?
Masy molowe: MH = 1,01 g/mol MCl = 35,5 g/mol MO = 16,0 g/mol
z góry dzięki
Stężenia roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenia roztworów
Kilka danych w zadaniu zbędnych. Pewno po to aby lekko zamieszać.
\(\displaystyle{ n_{1}= \frac{50g \cdot 12 \%}{36.51 \ g/mol}}\)
\(\displaystyle{ n_{2}=0.06 \ dm^{3} \cdot 2.6 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{3}= \frac{108g}{1170 g/dm^{3}} \cdot 11 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{HCl}= \frac{n_{1}+n_{2}+n_{3}}{V_{r}}= \frac{n_{1}+n_{2}+n_{3}}{0.82 \ dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ n_{1}= \frac{50g \cdot 12 \%}{36.51 \ g/mol}}\)
\(\displaystyle{ n_{2}=0.06 \ dm^{3} \cdot 2.6 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{3}= \frac{108g}{1170 g/dm^{3}} \cdot 11 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{HCl}= \frac{n_{1}+n_{2}+n_{3}}{V_{r}}= \frac{n_{1}+n_{2}+n_{3}}{0.82 \ dm^{3}}}\)