chemia fizyczna- termochemia

Meggy22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2013, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: czewa
Podziękował: 1 raz

chemia fizyczna- termochemia

Post autor: Meggy22 »

nie mogę sobie dać rady z rozwiązaniem zadan. proszę o pomoc.

1. Oblicz standardową energię wewnętrzną tworzenia ciekłego octanu metylu, wiedząc, że jego standardowa entalpia tworzenia wynosi -442 \(\displaystyle{ \frac{kJ}{mol}}\)

2. Oszacować efekt cieplny reakcji w fazie gazowej
CH3CH=CH2 + Cl2 = CH3CHClCH2Cl
Dane: średnie termochemiczne energie wiązań w temp. 298,15 K (EC=C = 612,8, EC-C = 342,5, EC-H = 412,3, ECl-Cl = 242,4, EC-Cl = 335,0 \(\displaystyle{ \frac{kJ}{mol}}\) )
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

chemia fizyczna- termochemia

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ H=U+pV}\)

\(\displaystyle{ U=H-pV}\)

\(\displaystyle{ dU=dH-pdV-Vdp}\)

\(\displaystyle{ dp=0}\)

\(\displaystyle{ dU=dH-pdV}\)

\(\displaystyle{ \Deta U= \Deta H-p \Delta V}\)

\(\displaystyle{ 3C_{(grafit)}+3H_{2}_{(g)}+O_{2}_{(g)} \to CH_{3}COOCH_{3}_{(c)}}\)

Było 4 mole gazu, powstało 0 (zero) moli gazu. Objętości cieczy i ciała stałego pomijamy.

\(\displaystyle{ \Deta n= 0-4=-4 \ mole}\)

\(\displaystyle{ p \Delta V= \Delta nRT=-4 \ mole \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 298K=-9910.288 \ J \approx -9.91 \ kJ}\)

\(\displaystyle{ \Deta U= \Deta H-p \Delta V=-442 \ kJ/mol-(-9.91 \ kJ/mol)=-432.01 \ kJ/mol}\)


2.

Entalpia tej reakcji (w przybliżeniu) to różnica energii wszystkich wiązań w substratach i energii wszystkich wiązań w produktach, czyli:

\(\displaystyle{ \Delta H_{r}= \left (6 \cdot E_{(C-H)}+E_{(C-C)}+E_{(C=C)}+E_{(Cl-Cl)} \right )-\left (6 \cdot E_{(C-H)}+2 \cdot E_{(C-Cl)}+ 2 \cdot E_{(C-C)} \right )=-E_{(C-C)}+E_{(C=C)}+E_{(Cl-Cl)}-2 \cdot E_{(C-Cl)}\)
Meggy22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2013, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: czewa
Podziękował: 1 raz

chemia fizyczna- termochemia

Post autor: Meggy22 »

czy w zadaniu:
Obliczyć wartość standardowej entalpii i standardowej energii wewnętrznej tworzenia glicyny na podstawie standardowych entalpii spalania.
Dane: standardowe entalpie spalania w temp. 298,15 K
H2NCH2COOH(s) ΔH1° = -981,80 \(\displaystyle{ \frac{kJ}{mol}}\)
C(grafit) ΔH2° = -393,78 \(\displaystyle{ \frac{kJ}{mol}}\)
H2(g) ΔH3° = -286,00 \(\displaystyle{ \frac{kJ}{mol}}\)
Umownym produktem spalania glicyny jest wolny azot N2(g). bedzie wynik:302,02 \(\displaystyle{ \frac{kJ}{mol}}\) ?

i jeszcze nie za bardzo wiem jak ruszyć:
Gdy 1 mol amoniaku ulega katalitycznemu rozkładowi na pierwiastki w 873 K i pod ciśnieniem 1,013·105 Pa, aby utrzymać stałą temperaturę należy doprowadzić 54,39 kJ ciepła. Ciepła molowe Cp w J mol-1·K-1 wynoszą:
dla H2: 27,20 + 3,8·\(\displaystyle{ 10^{-3}}\) * T,
dla NH3: 33,64 + 2,9·\(\displaystyle{ 10^{-3}}\) * T + 2,13·\(\displaystyle{ 10^{-5}}\) * \(\displaystyle{ T^{2}}\),
dla N2: 27,20 + 4,2·\(\displaystyle{ 10^{-3}}\) * T.
Wyrazić ΔH reakcji jako funkcję temperatury i obliczyć jej wartość w 298 K.
ODPOWIEDZ