obliczenie stechiometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
obliczenie stechiometryczne
Ile gramów bezwodnego kwasu siarkowego należy rozpuści w 635cm3 13% kwasu siarkowego o gęstości 1,09g/cm3 tak aby ułamek molowy otrzymanego kwasu był równy 0,5
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie stechiometryczne
\(\displaystyle{ m_{r}=635 \ cm^{3} \cdot 1.09 \ g/cm^{3}=692.15 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}SO_{4}}=m_{r} \cdot c_{p}=692.15 \ g \cdot 13 \%=89.98 \ g}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}= \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}} = \frac{89.98 \ g}{98 g\ mol} \approx 0.918 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{r}-m_{H_{2}SO_{4}}=692.15 \ g-89.98 \ g=602.17 \ g}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}} = \frac{602.17 \ g }{18 \ g/mol} \approx 33.45 \ mola}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}SO_{4}}= \frac{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}+n_{H_{2}O}}= \frac{0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}{0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}+33.45}=\frac{0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}{34.368+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}=0.5}\)
\(\displaystyle{ 17.184+0.5 \cdot n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}=0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}=32.532 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}=n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw} \cdot M_{H_{2}SO_{4}}=32.532 \ mola \cdot 98 \ g/mol=3188.14 g}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}SO_{4}}=m_{r} \cdot c_{p}=692.15 \ g \cdot 13 \%=89.98 \ g}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}= \frac{m_{H_{2}SO_{4}}}{M_{H_{2}SO_{4}}} = \frac{89.98 \ g}{98 g\ mol} \approx 0.918 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{r}-m_{H_{2}SO_{4}}=692.15 \ g-89.98 \ g=602.17 \ g}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}} = \frac{602.17 \ g }{18 \ g/mol} \approx 33.45 \ mola}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}SO_{4}}= \frac{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}{n_{H_{2}SO_{4}}+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}+n_{H_{2}O}}= \frac{0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}{0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}+33.45}=\frac{0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}{34.368+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}=0.5}\)
\(\displaystyle{ 17.184+0.5 \cdot n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}=0.918+n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}=32.532 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}SO_{4}}^{bezw}=n_{H_{2}SO_{4}}^{bezw} \cdot M_{H_{2}SO_{4}}=32.532 \ mola \cdot 98 \ g/mol=3188.14 g}\)