Cześć.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć te 2 zadania?
1. Oblicz masę atomową i podaj nazwę dwuwartościowego metalu, jeżeli w reakcji 8g tego metalu z HCl wydzieliło się 4,48dm3 wodoru.
Wiem że to będzie jakiś pierwiastek z 2 grupy, ale jak to obliczyć?.
2. Do 450g roztworu AgNO3 nasyconego w temp. 45 stopni C. dodano 275g roztworu nasyconego w temperaturze 60 stopni C. Zawartość zlewki z powstałym roztworem oziębiono do 5 stopni C. Ile gramów AgNO3 się wykrystalizowało?
Tak, jest podana tabelka, lecz nie mam jak jej tu wkleić.
45 stopni C = 350
60 stopni C = 450
5 stopni C = 150
Czego? nie wiem, nie mogę rozczytać bo się wkleiło w liczby.
2 łatwe zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
2 łatwe zadania.
1.
Nie koniecznie z drugiej grupy
\(\displaystyle{ Me+2HCl \to MeCl_{2}+H_{2}}\)
1 mol metalu daje 1 mol wodoru, który w warunkach normalnych zajmuje \(\displaystyle{ 22.4 \ dm^{3}}\).
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ metalu---- 22.4 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ X \ moli \ metalu---- 4.48 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ -------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{4.48 \ dm^{3} \cdot 1 \ mol}{22.4 \ dm^{3}} =0.2 \ mola}\)
---------
\(\displaystyle{ 0.2 \ mola ------- 8g}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol ------- Y}\)
\(\displaystyle{ -------------------}\)
\(\displaystyle{ Y= \frac{1 \ mol \cdot 8 \ g}{0.2 \ mola} =40 \ g}\)
Odpowiedź: wapń
2.
To co podałeś to pewno rozpuszczalności w różnych temperaturach. Mówią ile gramów soli rozpuszcza się w 100 g rozpuszczalnika.
W 45 st. C w 100 gramach rozpuszczalnika rozpuszcza się 350 g soli czyli w 450 g roztworu jest rozpuszczone owe 350g. Ponieważ my mamy 450g tego r-ru to mamy tam 350g soli i 100 g wody.
W 60 st. C w 100 gramach rozpuszczalnika rozpuszcza się 450 g soli czyli w 550 g roztworu jest rozpuszczone owe 450g. Ponieważ my mamy 275g tego r-ru to mamy tam 225g soli i 50g wody.
Łącznie mamy 575g soli i 150 g wody.
W 100 g wody w temp. 5 st. C rozpuszcza się 150 g soli czyli w 150 g wody w tej temp. rozpuści się 225 g soli czyli wykrystalizuje
\(\displaystyle{ m=575g-225g=350g}\)
Nie koniecznie z drugiej grupy
\(\displaystyle{ Me+2HCl \to MeCl_{2}+H_{2}}\)
1 mol metalu daje 1 mol wodoru, który w warunkach normalnych zajmuje \(\displaystyle{ 22.4 \ dm^{3}}\).
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ metalu---- 22.4 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ X \ moli \ metalu---- 4.48 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ -------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{4.48 \ dm^{3} \cdot 1 \ mol}{22.4 \ dm^{3}} =0.2 \ mola}\)
---------
\(\displaystyle{ 0.2 \ mola ------- 8g}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol ------- Y}\)
\(\displaystyle{ -------------------}\)
\(\displaystyle{ Y= \frac{1 \ mol \cdot 8 \ g}{0.2 \ mola} =40 \ g}\)
Odpowiedź: wapń
2.
To co podałeś to pewno rozpuszczalności w różnych temperaturach. Mówią ile gramów soli rozpuszcza się w 100 g rozpuszczalnika.
W 45 st. C w 100 gramach rozpuszczalnika rozpuszcza się 350 g soli czyli w 450 g roztworu jest rozpuszczone owe 350g. Ponieważ my mamy 450g tego r-ru to mamy tam 350g soli i 100 g wody.
W 60 st. C w 100 gramach rozpuszczalnika rozpuszcza się 450 g soli czyli w 550 g roztworu jest rozpuszczone owe 450g. Ponieważ my mamy 275g tego r-ru to mamy tam 225g soli i 50g wody.
Łącznie mamy 575g soli i 150 g wody.
W 100 g wody w temp. 5 st. C rozpuszcza się 150 g soli czyli w 150 g wody w tej temp. rozpuści się 225 g soli czyli wykrystalizuje
\(\displaystyle{ m=575g-225g=350g}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 05:23 przez pesel, łącznie zmieniany 2 razy.
2 łatwe zadania.
Ok, dziękuję za odpowiedz, może w końcu zmądrzeje
Jest błąd - mały, ale jest .
w 1 zadaniu, gdy jest obliczanie X - napisał Pan 4.28dm3, a jest 4.48dm3. Ale to jest mały szczegół.
Jest błąd - mały, ale jest .
w 1 zadaniu, gdy jest obliczanie X - napisał Pan 4.28dm3, a jest 4.48dm3. Ale to jest mały szczegół.