Proszę o pomoc, nie wiem jak ruszyć to zadanie ...
W naczyniu o objętości 2,12 dm3 umieszczono 9,2 g N2O4, który ulega dysocjacji zgodnie z równaniem:
N2O4⇌NO2.W temperaturze 300 K ciśnienie w naczyniu wynosi 2 bar. Oblicz stopień dysocjacji N2O4.
Gaz doskonały
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Gaz doskonały
Pewno z tego powodu nie wiesz jak ugryźć:
\(\displaystyle{ N_{2}O_{4} \iff 2NO_{2}}\)
bo teraz widać, że jest zmiana liczby moli, a więc i zmiana ciśnienia wynikająca z dysocjacji termicznej.-- 15 paź 2013, o 09:53 --\(\displaystyle{ p_{2}V=n_{k}RT_{2}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ n_{k}=(1- \alpha) \cdot n_{p}+ 2 \cdot \alpha \cdot n_{p}=n_{p}(1+ \alpha)= \frac{n_{N_{2}O_{4}}}{M_{N_{2}O_{4}}} (1+ \alpha)}\)
to:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{M_{N_{2}O_{4}}p_{2}V}{m_{N_{2}O_{4}}RT_{2}}-1}\)
\(\displaystyle{ N_{2}O_{4} \iff 2NO_{2}}\)
bo teraz widać, że jest zmiana liczby moli, a więc i zmiana ciśnienia wynikająca z dysocjacji termicznej.-- 15 paź 2013, o 09:53 --\(\displaystyle{ p_{2}V=n_{k}RT_{2}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ n_{k}=(1- \alpha) \cdot n_{p}+ 2 \cdot \alpha \cdot n_{p}=n_{p}(1+ \alpha)= \frac{n_{N_{2}O_{4}}}{M_{N_{2}O_{4}}} (1+ \alpha)}\)
to:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{M_{N_{2}O_{4}}p_{2}V}{m_{N_{2}O_{4}}RT_{2}}-1}\)