Hydroliza soli

ruda191
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olecko

Hydroliza soli

Post autor: ruda191 »

Faktycznie mało czytelny zapis, przepraszam i juz poprawiam.
\(\displaystyle{ Fe(NO_{3})_{3} => Fe ^{3+} + 3NO_{3}^-

Fe^{3+} +3H_{2}O = Fe(OH)_{3} + 3H^{+}



NaNO_{2} => Na^{+} + NO_{2}^{-}

NO_{2}^{-} + H_{2}O = HNO_{2} + OH^{-}


Al_{2}(SO_{4})_{3} = 2Al^{3+} + 3SO_{4}^{2-}

2Al^{3+} + 6H_{2}O = 2Al(OH)_{3} + 6H^{+}


Na_{3}PO_{4} => 3Na^{+} + PO_{4}^{3-}

PO_{4}^{3-} + H_{2}O = HPO_{4}^{2-} + OH^{-}


Na_{2}CO_{3} => 2Na^{+} + CO_{3}^{2-}

CO_{3}^{2-} + H_{2}O = HCO_{3}^{-} + OH^{-}


CuCl_{2} => Cu^{2+} + 2Cl^{-}

Cu^{2+} + 2H_{2}O = Cu(OH)_{2} + 2H^{+}


FeSO_{4} => Fe^{2+} + SO_{4}^{2-}

Fe^{2+} + 2H_{2}O = Fe(OH)_{2} + 2H^{+}}\)
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2007, o 08:14 przez ruda191, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Hydroliza soli

Post autor: Sokół »

ruda191 pisze:Fe(NO3)3 = > Fe3+ + NO3 -
\(\displaystyle{ Fe(NO_{3})_{3} ->Fe^{3+} + 3 NO_{3}^{-}}\)
Awatar użytkownika
Kornelius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 9 lut 2007, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawidów
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

Hydroliza soli

Post autor: Kornelius »

\(\displaystyle{ Na_{2}CO_{3}}\)gdy ulegnie hydrolizie wydzieli sie \(\displaystyle{ CO_{2}}\)

tak poza tym strzalki w dwie strony i \(\displaystyle{ Na_{3}PO_{4}}\) troche inaczej bedzie hydrolizowac pzdr
ODPOWIEDZ