Masa molowa itd.

julencjan_10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 15 mar 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gryfino

Masa molowa itd.

Post autor: julencjan_10 »

Wodorek węgla reaguje z wodą, dając wodorotlenek sodu i wodór. Jednogramowa próbka wodorku węgla została dodana do wody i otrzymany roztwór ma objętość równą 250 \(\displaystyle{ cm^{m3}\).

a) Oblicz stężenie otrzymanego roztworu wodorotlenku sodu (mol/\(\displaystyle{ dm^{3}}\))

b) Oblicz objętość 0.112 molowego kwasu solnego, który przereagowałby z równo 25.0 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) wodorku sodu.


Zadanie tłumaczyłam z angielskiego, stąd dość dziwna treść
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Masa molowa itd.

Post autor: pesel »

Przepisz po angielsku. Pewno chodziło o wodorek sodowy "sodium hydride". Swoją drogą pojawia się w zadaniu

\(\displaystyle{ NaH + H_{2}O \to NaOH +H_{2}}\)

\(\displaystyle{ n_{NaOH}=n_{NaH}= \frac{m_{NaH}}{M_{NaH}}}\)

\(\displaystyle{ C_{NaOH}= \frac{n_{NaOH}}{V}= \frac{ \frac{m_{NaH}}{M_{NaH}} }{V}}\)

\(\displaystyle{ -----------------}\)

\(\displaystyle{ C_{HCl} \cdot V_{HCl}=C_{NaOH} \cdot V_{NaOH}}\)

\(\displaystyle{ V_{HCl}= \frac{C_{NaOH} \cdot V_{NaOH}}{C_{HCl}}}\)
ODPOWIEDZ