Mieszanine metali wapnia i magnezu umieszczono w czystym tlenie w warunkach podwyższonej temperatury,po zakonczeniu reakcji utleniania stwierdzono przyrost masy próbki w stosunku do masy początkowej wynoszący 44,44%.Jaki jest udział masowy tlenku magnezu w mieszaninie produktów.
Proszę o pomoc.
obliczanie udziału masowego
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczanie udziału masowego
\(\displaystyle{ Ca+ \frac{1}{2} O_{2} \to CaO}\)
\(\displaystyle{ Mg+ \frac{1}{2} O_{2} \to MgO}\)
\(\displaystyle{ m_{CaO}+m_{MgO} =1.4444 \cdot (m_{Ca}+m_{Mg})}\)
\(\displaystyle{ m_{Ca}=m_{CaO} \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Mg}=m_{MgO} \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}}}\)
\(\displaystyle{ m_{CaO}+m_{MgO} =1.4444 \cdot \left (m_{CaO} \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}+m_{MgO} \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}} \right )}\)
\(\displaystyle{ m_{MgO} -1.4444 \cdot m_{MgO} \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}}=1.4444 \cdot m_{CaO} \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}-m_{CaO}}\)
\(\displaystyle{ m_{MgO} \left (1-1.4444 \cdot \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}} \right )=m_{CaO} \left (1.4444 \cdot \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}} -1 \right )}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{CaO}}{ m_{MgO}}=\frac{\left (1-1.4444 \cdot \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}} \right )}{\left (1.4444 \cdot \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}-1 \right ) }=X}\)
\(\displaystyle{ \%MgO= \frac{m_{MgO}}{m_{MgO}+m_{CaO}}= \frac{1}{1+ \frac{m_{CaO}}{ m_{MgO}}}=\frac{1}{1+ X}}\)
\(\displaystyle{ Mg+ \frac{1}{2} O_{2} \to MgO}\)
\(\displaystyle{ m_{CaO}+m_{MgO} =1.4444 \cdot (m_{Ca}+m_{Mg})}\)
\(\displaystyle{ m_{Ca}=m_{CaO} \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Mg}=m_{MgO} \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}}}\)
\(\displaystyle{ m_{CaO}+m_{MgO} =1.4444 \cdot \left (m_{CaO} \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}+m_{MgO} \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}} \right )}\)
\(\displaystyle{ m_{MgO} -1.4444 \cdot m_{MgO} \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}}=1.4444 \cdot m_{CaO} \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}-m_{CaO}}\)
\(\displaystyle{ m_{MgO} \left (1-1.4444 \cdot \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}} \right )=m_{CaO} \left (1.4444 \cdot \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}} -1 \right )}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{CaO}}{ m_{MgO}}=\frac{\left (1-1.4444 \cdot \frac{M_{Mg}}{M_{MgO}} \right )}{\left (1.4444 \cdot \frac{M_{Ca}}{M_{CaO}}-1 \right ) }=X}\)
\(\displaystyle{ \%MgO= \frac{m_{MgO}}{m_{MgO}+m_{CaO}}= \frac{1}{1+ \frac{m_{CaO}}{ m_{MgO}}}=\frac{1}{1+ X}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
obliczanie udziału masowego
Dziękuję ale wydaję mi się ze cos chyba nie tak,a co sądzisz o takim rozwiązaniu:
\(\displaystyle{ n1 \cdot mMg+n2 \cdot mCa= 100g}\)
\(\displaystyle{ n1 \cdot mO+n2 \cdot mO =44,44g}\)
podstawic masy tych związków i liczyc to jako układ równan,po czym gdy policze n1 to pomnozyć to przez 40 (mase MgO) ?
\(\displaystyle{ n1 \cdot mMg+n2 \cdot mCa= 100g}\)
\(\displaystyle{ n1 \cdot mO+n2 \cdot mO =44,44g}\)
podstawic masy tych związków i liczyc to jako układ równan,po czym gdy policze n1 to pomnozyć to przez 40 (mase MgO) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczanie udziału masowego
W którym równaniu widzisz błąd? Bo "wydaje mi się" i "chyba" jakoś mi nie ułatwia jego znalezienia.
\(\displaystyle{ \frac{m_{CaO}}{ m_{MgO}}=\frac{\left (1-1.4444 \cdot \frac{24}{40} \right )}{\left (1.4444 \cdot \frac{40}{56}-1 \right ) }= 4.2= X}\)
\(\displaystyle{ \%MgO= \frac{1}{1+ X}= \frac{1}{1+ 4.2}=0.1923 =19.23 \%}\)
Twój sposób:
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{Mg}+n_{Ca} \cdot M_{Ca}= 100g}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{O}+n_{Ca} \cdot M_{O} =44.44g}\)
jest ok. Ja jednak tak bym nie zrobił bo w pierwszym równaniu przyjmujesz masę mieszaniny (100g) a można spokojnie się bez tego obejść.
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{Mg}+n_{Ca} \cdot M_{Ca}= m}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{O}+n_{Ca} \cdot M_{O} =0.4444 \cdot m}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{Mg}}\) jako funkcję \(\displaystyle{ m}\). I dalej jak u Ciebie:
\(\displaystyle{ \%MgO=\frac{n_{Mg} \cdot M_{MgO}}{1.4444 \cdot m} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{CaO}}{ m_{MgO}}=\frac{\left (1-1.4444 \cdot \frac{24}{40} \right )}{\left (1.4444 \cdot \frac{40}{56}-1 \right ) }= 4.2= X}\)
\(\displaystyle{ \%MgO= \frac{1}{1+ X}= \frac{1}{1+ 4.2}=0.1923 =19.23 \%}\)
Twój sposób:
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{Mg}+n_{Ca} \cdot M_{Ca}= 100g}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{O}+n_{Ca} \cdot M_{O} =44.44g}\)
jest ok. Ja jednak tak bym nie zrobił bo w pierwszym równaniu przyjmujesz masę mieszaniny (100g) a można spokojnie się bez tego obejść.
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{Mg}+n_{Ca} \cdot M_{Ca}= m}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg} \cdot M_{O}+n_{Ca} \cdot M_{O} =0.4444 \cdot m}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{Mg}}\) jako funkcję \(\displaystyle{ m}\). I dalej jak u Ciebie:
\(\displaystyle{ \%MgO=\frac{n_{Mg} \cdot M_{MgO}}{1.4444 \cdot m} \cdot 100 \%}\)