stopień hydrolizy
stopień hydrolizy
Do 500cm3 0,2molowego roztworu H3PO4 dodano 12g NaOH. Oblicz stopień hydrolizy otrzymanej soli
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stopień hydrolizy
\(\displaystyle{ n_{H_{3}PO_{4}}=500ml \cdot 0.2M=0.1 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{NaOH}= \frac{m_{NaOH}}{M_{NaOH}} =\frac{12g}{40 \ g/mol} =0.3 \ mola}\)
Zasady do kwasu jest 3:1 więc:
\(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}+3NaOH \to Na_{3}PO_{4}+3H_{2}O}\)
Otrzymano 0.1 mola soli o stężeniu:
\(\displaystyle{ C_{s}= \frac{0.1 \ mola}{0.5 \ dm^{3}}=0.2 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ PO_{4}^{3-} +H_{2}O \iff HPO_{4}^{2-}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ \beta= \frac{[HPO_{4}^{2-}]}{C_{s}}}\)
\(\displaystyle{ HPO_{4}^{2-} \iff PO_{4}^{3-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}^{III}= \frac{[PO_{4}^{3-}][H^{+}]}{[HPO_{4}^{2-}]}= \frac{[PO_{4}^{3-}][H^{+}][OH^{-}]}{[HPO_{4}^{2-}][OH^{-}]}= \frac{[PO_{4}^{3-}] \cdot K_{w}}{[HPO_{4}^{2-}][OH^{-}]}=\frac{(1- \beta) \cdot C_{s} \cdot K_{w}}{ \beta \cdot C_{s} \cdot \beta \cdot C_{s}}=\frac{(1- \beta) \cdot K_{w}}{ \beta^{2} \cdot C_{s}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{K_{HA}^{III}}{K_{w}} \cdot C_{s} \cdot \beta^{2} + \beta -1=0}\)
Rozwiązujemy równanie kwadratowe i bierzemy dodatnie (i nie większe od jedności) rozwiązanie.
\(\displaystyle{ n_{NaOH}= \frac{m_{NaOH}}{M_{NaOH}} =\frac{12g}{40 \ g/mol} =0.3 \ mola}\)
Zasady do kwasu jest 3:1 więc:
\(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}+3NaOH \to Na_{3}PO_{4}+3H_{2}O}\)
Otrzymano 0.1 mola soli o stężeniu:
\(\displaystyle{ C_{s}= \frac{0.1 \ mola}{0.5 \ dm^{3}}=0.2 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ PO_{4}^{3-} +H_{2}O \iff HPO_{4}^{2-}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ \beta= \frac{[HPO_{4}^{2-}]}{C_{s}}}\)
\(\displaystyle{ HPO_{4}^{2-} \iff PO_{4}^{3-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}^{III}= \frac{[PO_{4}^{3-}][H^{+}]}{[HPO_{4}^{2-}]}= \frac{[PO_{4}^{3-}][H^{+}][OH^{-}]}{[HPO_{4}^{2-}][OH^{-}]}= \frac{[PO_{4}^{3-}] \cdot K_{w}}{[HPO_{4}^{2-}][OH^{-}]}=\frac{(1- \beta) \cdot C_{s} \cdot K_{w}}{ \beta \cdot C_{s} \cdot \beta \cdot C_{s}}=\frac{(1- \beta) \cdot K_{w}}{ \beta^{2} \cdot C_{s}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{K_{HA}^{III}}{K_{w}} \cdot C_{s} \cdot \beta^{2} + \beta -1=0}\)
Rozwiązujemy równanie kwadratowe i bierzemy dodatnie (i nie większe od jedności) rozwiązanie.