Zadanie z roztworem i stosunkiem wagowym

tommy14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 8 gru 2006, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 33 razy

Zadanie z roztworem i stosunkiem wagowym

Post autor: tommy14 »

1. Pewien chemik twierdzi, że pije herbatę, która jest około 7-procentowym roztworem cukru. W jednej łyżeczce mieści się około 5g cukru. Ile łyżeczek cukru dodaje chemik do 200g gorzkiej herbaty


2. Tłuszcz składa się z węgla, wodoru i tlenu w stosunku wagowym 19 : 3 : 3. Ile węgla, wodoru i tlenu znajduje się w 12,25 kg tłuszczu?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie z roztworem i stosunkiem wagowym

Post autor: ariadna »

1)
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{m_{s}}{m_{rozp}+m_{s}}100\%}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=\frac{C_{p}m_{rozp}}{100\%-C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=15,05 g}\)
Około trzech łyzek
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Zadanie z roztworem i stosunkiem wagowym

Post autor: Sokół »

tommy14 pisze:2. Tłuszcz składa się z węgla, wodoru i tlenu w stosunku wagowym 19 : 3 : 3. Ile węgla, wodoru i tlenu znajduje się w 12,25 kg tłuszczu?
węgiel - 19x
wodór - 3x
tlen - 3x

masa tłuszczu = 25x
masa tłuszczu = 12,25
25x = 12,25
x=0,49 [kg]

węgiel - 19x = 19 * 0,49 = 9,31 [kg]
wodór - 3x = 3 * 0,49 = 1,47 [kg]
tlen - 3x = 3 * 0,49 = 1,47 [kg]
ODPOWIEDZ