Chemia fizyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 3 paź 2013, o 15:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Chemia fizyczna
Jaką pracę wykonuję 1kg CO2, gdy pod stałym ciśnieniem jego temperatura wzrośnie o 200 stopni? mam problem, ponieważ wydawało mi się, że przy ciśnieniu=const, praca=0. Prosze o pomoc:)-- 3 paź 2013, o 16:19 --Bardzo prosze o pomoc, to ważne:)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Chemia fizyczna
To w stałej objętości nie wykonuje pracy. Jak ogrzewasz izobarycznie to musi wzrosnąć objętość.
\(\displaystyle{ W=p \cdot \Delta V}\)
\(\displaystyle{ \Delta V=V_{2}-V_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{T_{1}} =\frac{V_{2}}{T_{2}} =\frac{V_{2}}{T_{1}+200}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}=V_{1} \cdot \frac{T_{1}+200}{T_{1}}}\)
\(\displaystyle{ \Delta V=V_{2}-V_{1}=V_{1} \cdot \frac{T_{1}+200}{T_{1}}-V_{1}=V_{1} \cdot \left ( \frac{T_{1}+200}{T_{1}}-1 \right )= \frac{200 \cdot V_{1}}{T_{1}}}\)
\(\displaystyle{ pV_{1}=nRT_{1}= \frac{m_{CO_{2}} \cdot R \cdot T_{1}}{M_{CO_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{m_{CO_{2}} \cdot R \cdot T_{1}}{M_{CO_{2}} \cdot V_{1}}}\)
\(\displaystyle{ W=p \cdot \Delta V= \frac{m_{CO_{2}} \cdot R \cdot T_{1}}{M_{CO_{2}} \cdot V_{1}} \cdot \frac{200 \cdot V_{1}}{T_{1}}=\frac{200 \cdot m_{CO_{2}} \cdot R }{M_{CO_{2}}}}\)
Ten wzór jest poniekąd oczywisty bo stała gazowa to praca mola gazu ogrzanego o jeden stopień.
\(\displaystyle{ W=p \cdot \Delta V}\)
\(\displaystyle{ \Delta V=V_{2}-V_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{T_{1}} =\frac{V_{2}}{T_{2}} =\frac{V_{2}}{T_{1}+200}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}=V_{1} \cdot \frac{T_{1}+200}{T_{1}}}\)
\(\displaystyle{ \Delta V=V_{2}-V_{1}=V_{1} \cdot \frac{T_{1}+200}{T_{1}}-V_{1}=V_{1} \cdot \left ( \frac{T_{1}+200}{T_{1}}-1 \right )= \frac{200 \cdot V_{1}}{T_{1}}}\)
\(\displaystyle{ pV_{1}=nRT_{1}= \frac{m_{CO_{2}} \cdot R \cdot T_{1}}{M_{CO_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{m_{CO_{2}} \cdot R \cdot T_{1}}{M_{CO_{2}} \cdot V_{1}}}\)
\(\displaystyle{ W=p \cdot \Delta V= \frac{m_{CO_{2}} \cdot R \cdot T_{1}}{M_{CO_{2}} \cdot V_{1}} \cdot \frac{200 \cdot V_{1}}{T_{1}}=\frac{200 \cdot m_{CO_{2}} \cdot R }{M_{CO_{2}}}}\)
Ten wzór jest poniekąd oczywisty bo stała gazowa to praca mola gazu ogrzanego o jeden stopień.