witam mam prośbę nie miałam takich zadań na zajęciach a muszę sie ich nauczyć na zaliczenie proszę o pomoc bo nawet nie wiem jak sie za nie zabrać a co dopiero rozwiązać.
1. Oblicz, ile gramów etanolu powstanie w wyniku hydratacji (uwodnienia) etenu, który w warunkach normalnych zajmuje 67,2dm3, jeżeli reakcja przebiegła z 40% wydajnością wg równania CH2 --CH2 +H20--> C2H5-OH
2.Oblicz, jaką objętość w warunkach normalnych zajmie bromowodór potrzebny do całkowitego wysycenia 52 gramów acetylenu (etynu) jeżeli reakcja przebiegła z wydajnością 100% wg równania CH≡CH +......HBr -->CH2Br-CH2Br
3.Oblicz, jaką objętość w warunkach normalnych zajmie brom potrzebny do częściowego wysycenia 52 gramów acetylenu (etynu) jeżeli reakcja przebiegła z wydajnością 100% wg równania CH≡CH+Br2-->CHBr--CHBr (wiązanie podwójne)
4.Oblicz , jaką objętość w warunkach normalnych zajmuje wodór konieczny do całkowitego utwardzenia 439g tłuszczu trilinolonianu glicerolu (kwas linolowy C17H31-COOH) , jeżeli proces wysycenia przebiega z 100% wydajnością.
zadania stechiometryczne
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
zadania stechiometryczne
1)
67,2 dm3 to 3 mole etenu, jak widać z reakcji powinny więc powstać 3 mole etanolu, ale skoro reakcja przebiega z wyd. 40% to powstanie 1,2 mola etanolu. Przelicz to na gramy.
2)
52 g acetylenu to 2 mole, potrzeba więc 4 mole HBr, czyli 89,6dm3.
3)
analogicznie
67,2 dm3 to 3 mole etenu, jak widać z reakcji powinny więc powstać 3 mole etanolu, ale skoro reakcja przebiega z wyd. 40% to powstanie 1,2 mola etanolu. Przelicz to na gramy.
2)
52 g acetylenu to 2 mole, potrzeba więc 4 mole HBr, czyli 89,6dm3.
3)
analogicznie
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
zadania stechiometryczne
reakcja przebiega w ten sposób. Z równania wiemy, że do utwardzenia jednego mola trilinolonianu glicerolu potrzeba 6 moli wodoru. Jeden mol tego trilinolonianu waży 878 gram.eagle pisze:4.Oblicz , jaką objętość w warunkach normalnych zajmuje wodór konieczny do całkowitego utwardzenia 439g tłuszczu trilinolonianu glicerolu (kwas linolowy C17H31-COOH) , jeżeli proces wysycenia przebiega z 100% wydajnością.
1 mol trilinolonianu glicerolu waży 878 gram
x moli trilinolonianu glicerolu waży 438 gram
x= 438/878=1/2
6 moli wodoru utwardza 1 mol trilinolonianu glicerolu
y moli wodoru utwardza 1/2 mola trilinolonianu glicerolu
y = 6 * 1/2 = 3
3 mole wodoru maja objetosc 3*22,4=67,2 dm^3 w warunkach normalnych.