Czy w reakcji zachodzącej idealnie do końca np. \(\displaystyle{ HCl---> H ^{+} + Cl^{-}}\) stężenie HCl jest równe stężeniu jonów wodorowych oraz stężeniu jonów chlorkowych?
Jak jest z tym w reakcji nieidealnej (o innej stałej równowagi niż nieskończoność)?
Stężenia w reakcjach i stałe równowagi.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 maja 2012, o 20:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Stężenia w reakcjach i stałe równowagi.
HCl dysocjuje praktycznie do końca, w uproszczeniu można przyjąć, że stężenie jonów wodorowych i chlorkowych jest równe stężeniu HCl.
Dla roztworów słabo dysocjujących to już nie działa w ten sposób. Wtedy warto korzystać np. ze stopnia dysocjacji. Może pytasz o jakiś konkretny przykład? Jeśli tak, to podaj, zrobimy.
Dla roztworów słabo dysocjujących to już nie działa w ten sposób. Wtedy warto korzystać np. ze stopnia dysocjacji. Może pytasz o jakiś konkretny przykład? Jeśli tak, to podaj, zrobimy.
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
Stężenia w reakcjach i stałe równowagi.
Okej. Dziękuję. A jak policzyć pH roztworu bardzo rozcieńczonego? (Wtedy, kiedy trzeba uwzględnić autoprotolizę wody.).
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Stężenia w reakcjach i stałe równowagi.
Całkowity ładunek roztworu musi być równy zero więc kationów jest tyle samo co anionów. Jedyne obecne w roztworze kationy to protony, wśród tych drugich mamy aniony chlorkowe i wodorotlenowe.
Wobec tego w stałej objętości mamy:
\(\displaystyle{ [H^+] = [Cl^-] + [OH^-]}\)
Aniony chlorkowe pochodzą tylko z dysocjacji (mocnego) kwasu, więc:
\(\displaystyle{ [Cl^-] = c_{HCl}}\)
Po dysocjacji kwasu musi się również zgadzać iloczyn jonowy wody:
\(\displaystyle{ K_w = [H^+][OH^-] = 10^{-14}}\)
skąd mamy:
\(\displaystyle{ [OH^-] = \frac{K_w}{[H^+]}}\)
Dalej tylko wstawić i rozwiązać.
Zauważ że przy wysokich stężeniach kwasu \(\displaystyle{ [Cl^-]>>[OH^-]}\) i pierwsze równanie upraszcza się do: \(\displaystyle{ [H^+] \approx [Cl^-]}\).
Wobec tego w stałej objętości mamy:
\(\displaystyle{ [H^+] = [Cl^-] + [OH^-]}\)
Aniony chlorkowe pochodzą tylko z dysocjacji (mocnego) kwasu, więc:
\(\displaystyle{ [Cl^-] = c_{HCl}}\)
Po dysocjacji kwasu musi się również zgadzać iloczyn jonowy wody:
\(\displaystyle{ K_w = [H^+][OH^-] = 10^{-14}}\)
skąd mamy:
\(\displaystyle{ [OH^-] = \frac{K_w}{[H^+]}}\)
Dalej tylko wstawić i rozwiązać.
Zauważ że przy wysokich stężeniach kwasu \(\displaystyle{ [Cl^-]>>[OH^-]}\) i pierwsze równanie upraszcza się do: \(\displaystyle{ [H^+] \approx [Cl^-]}\).