Właściwości koligatywne roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 cze 2013, o 17:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Właściwości koligatywne roztworów
Oblicz ciśnienie osmotyczne roztworu zawierającego w \(\displaystyle{ 2 \mathrm{dm} ^{3} \ 18,4\mathrm{g}}\) glicerolu i \(\displaystyle{ 36 \mathrm{g}}\) glukozy. Temperatura roztworu wynosi \(\displaystyle{ 17^{\circ}\mathrm{C}}\).
Ostatnio zmieniony 27 sie 2013, o 12:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Właściwości koligatywne roztworów
\(\displaystyle{ \pi = C_{m} \cdot R \cdot T}\)
\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{n_{glic}+n_{glu}}{2 \ dm^{3}}= \frac{ \frac{m_{glic}}{M_{glic}} + \frac{m_{glu}}{M_{glu}} }{2 \ dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{n_{glic}+n_{glu}}{2 \ dm^{3}}= \frac{ \frac{m_{glic}}{M_{glic}} + \frac{m_{glu}}{M_{glu}} }{2 \ dm^{3}}}\)