Odmierzona objętość powietrza (350cm3) jest wydychana z aparatu, który mierzy pojemność płuc. Jaka będzie objętość powietrza zmierzona przez aparat, jeżeli powietrze wydychane z płuc ma ciśnienie 1.08 atm i temp. 37 st. C, lecz aparat znajduje się w warunkach otoczenia - 0.958 atm i 23 st. C.
Najpierw liczę n --> \(\displaystyle{ n= \frac{PV}{RT}}\). Zależnie od miejsca, gdzie to wyznaczam wychodzi 0.0138 (środowisko aparatu) albo 0.01486 (środowisko wydychanego powietrza).
W odpowiedziach jest 0.377 litra.
Taka odpowiedź (0.367 litra - może być, nie?) jest wtedy, gdy n wyznaczam podczas oddechu...
Może mi ktoś wytłumaczyć, jak to się mierzy?
Gdzie odmierza się to powietrze? Przy wylocie z płuc?
Jak mierzy aparat? Zgodnie z danymi otoczenia, czy danymi wydechu?
Czy znowu błąd?
Aparat, mierzący pojemność płuc...
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Aparat, mierzący pojemność płuc...
Nie trzeba liczyć liczby moli. Bo niby liczba moli zależy od ciśnienia i temperatury? To tak jak w poprzednim Twoim zadaniu \(\displaystyle{ n_{1}=n_{2}}\).
\(\displaystyle{ \frac{pV}{T}=const.}\)
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}V_{1}}{T_{1}} = \frac{p_{2}V_{2}}{T_{2}}=\frac{1.08 \ atm \cdot 350 \ cm^{3}}{310.25K} = \frac{0.958 \ atm\cdot V_{2}}{296.15K}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}=376.64 \ cm^{3} \approx 0.377 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{pV}{T}=const.}\)
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}V_{1}}{T_{1}} = \frac{p_{2}V_{2}}{T_{2}}=\frac{1.08 \ atm \cdot 350 \ cm^{3}}{310.25K} = \frac{0.958 \ atm\cdot V_{2}}{296.15K}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}=376.64 \ cm^{3} \approx 0.377 \ dm^{3}}\)