Witam!
Mam problem z tym zadaniem, nie wiem jak obliczyć temperaturę krzepnięcia i wrzenia elektrolitów, gdy jest więcej niż 1 substancja rozpuszczona.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
000 g wody morskiej zawiera 28 g \(\displaystyle{ NaCl_{}}\), 3,5 g \(\displaystyle{ aMgCl_{2}}\), 1,8 g \(\displaystyle{ MgSO_{4}}\) i 0,7 g\(\displaystyle{ CaSO_{4}}\) . Oblicz temperaturę wrzenia oraz krzepnięcia wody morskiej pod normalnym ciśnieniem przy założeniu, że sole są całkowicie zdysocjowane.
Ke= 0,52 Kk=1,86
Odp: \(\displaystyle{ T_{w}}\): 100,6 \(\displaystyle{ T_{k}}\): -2,13
właściwości koligatywne roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lip 2013, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
właściwości koligatywne roztworów
Mało tej wody morskiej . Sumujesz mole wszystkich jonów i tyle, dzielisz przez masę rozpuszczalnika (wody) i masz stężenie molalne.
\(\displaystyle{ NaCl \iff Na^{+}+Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Na^{+}}=n_{Cl^{-}}= \frac{28 \ g}{58.5 \ g/mol} =0.4786 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
\(\displaystyle{ MgCl_{2} \iff Mg^{2+}+2Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg^{2+}}= \frac{3.5 \ g}{95.3 \ g/mol} =0.0367 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{Cl^{-}}=2 \cdot n_{Mg^{2+}}=0.0734 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
\(\displaystyle{ MgSO_{4} \iff Mg^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg^{2+}} =n_{SO_{4}^{2-}}=\frac{1.8 \ g}{120.3 \ g/mol} =0.0150 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
\(\displaystyle{ CaSO_{4} \iff Ca^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Ca^{2+}}=n_{SO_{4}^{2-}}=\frac{0.7 \ g}{136.0 \ g/mol} =0.00515 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
Wszystkich moli wszystkich jonów jest:
\(\displaystyle{ n_{jonow}=1.1076 \ mola}\)
W kilogramie wody morskiej jest:
\(\displaystyle{ 1000 \ g -(28 \ g + 3.5 \ g + 1.8 \ g + 0.7 \ g)=966 \ g =0.966 \ kg \ wody}\)
\(\displaystyle{ C_{M}= \frac{1.1073 \ mola}{0.966 \ kg}= 1.1463 \ mola/kg}\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{w}=K_{e} \cdot C_{M}=0.52 \cdot 1.1463=0.5961 \ deg}\)
\(\displaystyle{ T_{w}=100^{o}C+0.5961 \ deg \approx 100.6 ^{o}C}\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{k}=K_{k} \cdot C_{M}=1.86 \cdot 1.1463=2.1321 \ deg}\)
\(\displaystyle{ T_{k}=0^{o}C-2.1321 \ deg \approx -2.13 ^{o}C}\)
\(\displaystyle{ NaCl \iff Na^{+}+Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Na^{+}}=n_{Cl^{-}}= \frac{28 \ g}{58.5 \ g/mol} =0.4786 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
\(\displaystyle{ MgCl_{2} \iff Mg^{2+}+2Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg^{2+}}= \frac{3.5 \ g}{95.3 \ g/mol} =0.0367 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{Cl^{-}}=2 \cdot n_{Mg^{2+}}=0.0734 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
\(\displaystyle{ MgSO_{4} \iff Mg^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Mg^{2+}} =n_{SO_{4}^{2-}}=\frac{1.8 \ g}{120.3 \ g/mol} =0.0150 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
\(\displaystyle{ CaSO_{4} \iff Ca^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ n_{Ca^{2+}}=n_{SO_{4}^{2-}}=\frac{0.7 \ g}{136.0 \ g/mol} =0.00515 \ mola}\)
\(\displaystyle{ -------------}\)
Wszystkich moli wszystkich jonów jest:
\(\displaystyle{ n_{jonow}=1.1076 \ mola}\)
W kilogramie wody morskiej jest:
\(\displaystyle{ 1000 \ g -(28 \ g + 3.5 \ g + 1.8 \ g + 0.7 \ g)=966 \ g =0.966 \ kg \ wody}\)
\(\displaystyle{ C_{M}= \frac{1.1073 \ mola}{0.966 \ kg}= 1.1463 \ mola/kg}\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{w}=K_{e} \cdot C_{M}=0.52 \cdot 1.1463=0.5961 \ deg}\)
\(\displaystyle{ T_{w}=100^{o}C+0.5961 \ deg \approx 100.6 ^{o}C}\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{k}=K_{k} \cdot C_{M}=1.86 \cdot 1.1463=2.1321 \ deg}\)
\(\displaystyle{ T_{k}=0^{o}C-2.1321 \ deg \approx -2.13 ^{o}C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lip 2013, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy