Na utlenienie \(\displaystyle{ 5 cm^3}\) roztworu tlenku \(\displaystyle{ \left( I\right)}\) wodoru w środowisku kwaśnym zużyto \(\displaystyle{ 10 cm^3}\) roztworu manganianu \(\displaystyle{ \left(VII\right)}\) potasu o stężeniu \(\displaystyle{ M}\). Oblicz stężenie procentowe pierwszego roztworu przy założeniu, że jego gęstość wynosi \(\displaystyle{ 1,00}\)
-- 8 sie 2013, o 18:35 --
bardzo proszę o pomoc
stężenie procentowe roztworu
stężenie procentowe roztworu
Ostatnio zmieniony 9 sie 2013, o 15:49 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 9 sie 2013, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 7 razy
stężenie procentowe roztworu
Równanie reakcji:
\(\displaystyle{ 5H_{2}O_{2}+2MnO_{4}^{-}+6H^{+}\to 2Mn^{2+}+8H_{2}O+5O_{2}\uparrow}\)
Jeżeli stężenie nadtlenku wodoru jest do 10% to rzeczywiście można przyjąć, że gęstość roztworu wynosi 1,0
Takie samo założenie można przyjąć dla nadmanganianu potasu jeżeli stężenie jest do 5%
Po rozwiązaniu zadania należy sprawdzić czy dane zgadzają się z założeniami.
W zadaniu nie ma powiedziane czy \(\displaystyle{ M}\) jest stężeniem molowym czy procentowym, więc sugerując się użyciem litery M zakładam, że to jest stężenie molowe.
\(\displaystyle{ C_{M \ KMnO_{4}}=M}\) wyrażone w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{H_{2}O_{2}}=5 \ cm^{3}=0,005 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{KMnO_{4}}=10 \ cm^{3}=0,010 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \rho_{roztworu}=1,0 \ g/cm^{3}=1000 \ g/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ W_{M \ H_{2}O_{2}}=34 \ g/mol}\) - masa molowa nadtlenku wodoru
szukane \(\displaystyle{ C_{P \ H_{2}O_{2}}}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ n_{KMnO_{4}}=C_{M \ KMnO_{4}}\cdot V_{KMnO_{4}}=0,01 \ dm^{3}\cdot M}\)
na podstawie równiania reakcji:
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O_{2}}=\frac{5}{2}\cdot n_{KMnO_{4}}=0,025 \ dm^{3}\cdot M}\)
\(\displaystyle{ C_{P \ H_{2}O_{2}}=\frac{n_{H_{2}O_{2}}\cdot W_{M \ H_{2}O_{2}}}{V_{H_{2}O_{2}}\cdot \rho_{roztworu}}\cdot 100\%=\frac{0,025 \ dm^{3}\cdot M\cdot 34 \ g/mol}{0,005 \ dm^{3}\cdot 1000 \ g/dm^{3}}\cdot 100\%}\)
\(\displaystyle{ C_{P \ H_{2}O_{2}}=0,17 \ dm^{3}/mol \cdot M\cdot 100\%}\)
\(\displaystyle{ 5H_{2}O_{2}+2MnO_{4}^{-}+6H^{+}\to 2Mn^{2+}+8H_{2}O+5O_{2}\uparrow}\)
Jeżeli stężenie nadtlenku wodoru jest do 10% to rzeczywiście można przyjąć, że gęstość roztworu wynosi 1,0
Takie samo założenie można przyjąć dla nadmanganianu potasu jeżeli stężenie jest do 5%
Po rozwiązaniu zadania należy sprawdzić czy dane zgadzają się z założeniami.
W zadaniu nie ma powiedziane czy \(\displaystyle{ M}\) jest stężeniem molowym czy procentowym, więc sugerując się użyciem litery M zakładam, że to jest stężenie molowe.
\(\displaystyle{ C_{M \ KMnO_{4}}=M}\) wyrażone w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{H_{2}O_{2}}=5 \ cm^{3}=0,005 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{KMnO_{4}}=10 \ cm^{3}=0,010 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \rho_{roztworu}=1,0 \ g/cm^{3}=1000 \ g/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ W_{M \ H_{2}O_{2}}=34 \ g/mol}\) - masa molowa nadtlenku wodoru
szukane \(\displaystyle{ C_{P \ H_{2}O_{2}}}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ n_{KMnO_{4}}=C_{M \ KMnO_{4}}\cdot V_{KMnO_{4}}=0,01 \ dm^{3}\cdot M}\)
na podstawie równiania reakcji:
\(\displaystyle{ n_{H_{2}O_{2}}=\frac{5}{2}\cdot n_{KMnO_{4}}=0,025 \ dm^{3}\cdot M}\)
\(\displaystyle{ C_{P \ H_{2}O_{2}}=\frac{n_{H_{2}O_{2}}\cdot W_{M \ H_{2}O_{2}}}{V_{H_{2}O_{2}}\cdot \rho_{roztworu}}\cdot 100\%=\frac{0,025 \ dm^{3}\cdot M\cdot 34 \ g/mol}{0,005 \ dm^{3}\cdot 1000 \ g/dm^{3}}\cdot 100\%}\)
\(\displaystyle{ C_{P \ H_{2}O_{2}}=0,17 \ dm^{3}/mol \cdot M\cdot 100\%}\)