Mam problem z takim zadaniem:
Oblicz jak zmieni się pH roztworu buforowego zawierającego 1 mol \(\displaystyle{ CH_{3}COOH}\) i 1 mol
\(\displaystyle{ CH_{3}COONa}\) w 1 \(\displaystyle{ dm^{3}}\) roztworu, gdy do roztworu wprowadzimy 1 mol HCl. Zmianę objętości należy pominąć.
Z góry dziękuję za pomoc.
roztwór buforowy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lip 2013, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
roztwór buforowy
Dla jasności, buforu jest 1 litr
Zajdzie reakcja:
\(\displaystyle{ CH_{3}COONa+HCl \to CH_{3}COOH +NaCl}\)
Ponieważ octanu i kwasu solnego było po jednym molu to otrzymamy 2-molwy r-r kwasu octowego o pH:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{HA} \cdot C_{HA}}= \sqrt {K_{HA} \cdot 2 \ mol/dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
Ponieważ pytają o zmianę to na początku bufor miał pH:
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{HA} \cdot \frac{[CH_{3}COOH]}{[CH_{3}COONa]} }=K_{HA} \cdot 1=K_{HA}}\)
\(\displaystyle{ pH=pK_{HA}}\)
Zajdzie reakcja:
\(\displaystyle{ CH_{3}COONa+HCl \to CH_{3}COOH +NaCl}\)
Ponieważ octanu i kwasu solnego było po jednym molu to otrzymamy 2-molwy r-r kwasu octowego o pH:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{HA} \cdot C_{HA}}= \sqrt {K_{HA} \cdot 2 \ mol/dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
Ponieważ pytają o zmianę to na początku bufor miał pH:
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{HA} \cdot \frac{[CH_{3}COOH]}{[CH_{3}COONa]} }=K_{HA} \cdot 1=K_{HA}}\)
\(\displaystyle{ pH=pK_{HA}}\)