Z góry dziękuję za odpowiedź:) W jakim stosunku należy zmieszać 0,1 M roztwory \(\displaystyle{ H_{3}}\)\(\displaystyle{ PO_{4}}\) i NaOH, aby otrzymać 3 różne bufory o następujących wartościach pH:
a) pH= 2,12
b) pH= 7,20
c)pH= 11,90
otrzymywanie buforów
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lip 2013, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
otrzymywanie buforów
https://www.matematyka.pl/301821.htm
Ponieważ pH są równe ujemnym logarytmom z kolejnych stałych dysocjacji należy dodawać tyle NaOH aby otrzymać kolejno równomolowe mieszaniny:
a) \(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}+NaH_{2}PO_{4}}\)
b) \(\displaystyle{ NaH_{2}PO_{4}+Na_{2}HPO_{4}}\)
c) \(\displaystyle{ Na_{2}{H}PO_{4}+Na_{3}PO_{4}}\)
Zapiszmy reakcje zobojętniania w taki zmyślny sposób:
a) \(\displaystyle{ 2H_{3}PO_{4}+NaOH \to H_{3}PO_{4}+NaH_{2}PO_{4}+H_{2}O}\)
b) \(\displaystyle{ 2H_{3}PO_{4}+3NaOH \to NaH_{2}PO_{4}+Na_{2}HPO_{4}+3H_{2}O}\)
c) \(\displaystyle{ 2H_{3}PO_{4}+5NaOH \to Na_{2}HPO_{4}+Na_{3}PO_{4}+5H_{2}O}\)
Współczynniki przy reagentach odpowiadają liczbom moli ale ponieważ stężenia obu r-rów były jednakowe to odpowiadają również jednostkom objętości poszczególnych r-rów. Toteż r-ry trzeba zmieszać w stosunkach objętościowych:
a) \(\displaystyle{ \frac{V_{H_{3}PO_{4}}}{V_{NaOH}} = \frac{2}{1}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{V_{H_{3}PO_{4}}}{V_{NaOH}} = \frac{2}{3}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{V_{H_{3}PO_{4}}}{V_{NaOH}} = \frac{2}{5}}\)
Ponieważ pH są równe ujemnym logarytmom z kolejnych stałych dysocjacji należy dodawać tyle NaOH aby otrzymać kolejno równomolowe mieszaniny:
a) \(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}+NaH_{2}PO_{4}}\)
b) \(\displaystyle{ NaH_{2}PO_{4}+Na_{2}HPO_{4}}\)
c) \(\displaystyle{ Na_{2}{H}PO_{4}+Na_{3}PO_{4}}\)
Zapiszmy reakcje zobojętniania w taki zmyślny sposób:
a) \(\displaystyle{ 2H_{3}PO_{4}+NaOH \to H_{3}PO_{4}+NaH_{2}PO_{4}+H_{2}O}\)
b) \(\displaystyle{ 2H_{3}PO_{4}+3NaOH \to NaH_{2}PO_{4}+Na_{2}HPO_{4}+3H_{2}O}\)
c) \(\displaystyle{ 2H_{3}PO_{4}+5NaOH \to Na_{2}HPO_{4}+Na_{3}PO_{4}+5H_{2}O}\)
Współczynniki przy reagentach odpowiadają liczbom moli ale ponieważ stężenia obu r-rów były jednakowe to odpowiadają również jednostkom objętości poszczególnych r-rów. Toteż r-ry trzeba zmieszać w stosunkach objętościowych:
a) \(\displaystyle{ \frac{V_{H_{3}PO_{4}}}{V_{NaOH}} = \frac{2}{1}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{V_{H_{3}PO_{4}}}{V_{NaOH}} = \frac{2}{3}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{V_{H_{3}PO_{4}}}{V_{NaOH}} = \frac{2}{5}}\)