Zadania z rozpuszczalności
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
Zadania z rozpuszczalności
Iloczyn rozpuszczalności siarczanu(VI) wapnia wynosi \(\displaystyle{ 7,1.10^{-5}}\) \(\displaystyle{ (\mbox{mol}/\mbox{dm}3)2}\) w temp. \(\displaystyle{ 18^o\mbox{C}}\). Obliczyć rozpuszczalność tej soli (w \(\displaystyle{ \mbox{mg}/100\mbox{cm}^3}\) r-ru) w roztworze siarczanu (VI) amonu o stężeniu \(\displaystyle{ 0,0500 \mbox{mol}/\mbox{dm}^3}\). \(\displaystyle{ MO=16,0 \mbox{g}/\mbox{mol}, MS=32,0 \mbox{g}/\mbox{mol}, MCa=40,1\mbox{g}/\mbox{mol}}\)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2013, o 20:23 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zadania z rozpuszczalności
\(\displaystyle{ CaSO_{4} \iff Ca^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ca^{2+}]_{total} \cdot [SO_{4}^{2-}]_{total}=7.1 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}]_{total}=[Ca^{2+}]_{CaSO_{4}}=[SO_{4}^{2-}]_{CaSO_{4}}=X}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]_{total}=[SO_{4}^{2-}]_{CaSO_{4}}+[SO_{4}^{2-}]_{(NH_{4})_{2}SO_{4}}=X+0.05}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=X \cdot (X+0.05)=7.1 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ X^{2}+0.05X-7.1 \cdot 10^{-5}=0}\)
\(\displaystyle{ X=1.42 \cdot 10^{-4} \ mol/dm^{3}=[Ca^{2+}]=C_{CaSO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ R=X \cdot 0.1 \cdot M_{CaSO_{4}}=1.42 \cdot 10^{-4} \ mol/dm^{3} \cdot 0.1 \ dm^{3} \cdot 136.1 \ g/mol=1.93 \cdot 10^{-3} \ g =1.92 \ mg}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ca^{2+}]_{total} \cdot [SO_{4}^{2-}]_{total}=7.1 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}]_{total}=[Ca^{2+}]_{CaSO_{4}}=[SO_{4}^{2-}]_{CaSO_{4}}=X}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]_{total}=[SO_{4}^{2-}]_{CaSO_{4}}+[SO_{4}^{2-}]_{(NH_{4})_{2}SO_{4}}=X+0.05}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=X \cdot (X+0.05)=7.1 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ X^{2}+0.05X-7.1 \cdot 10^{-5}=0}\)
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.com/students/calculators/source/quadratic.htm
\(\displaystyle{ X=1.42 \cdot 10^{-4} \ mol/dm^{3}=[Ca^{2+}]=C_{CaSO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ R=X \cdot 0.1 \cdot M_{CaSO_{4}}=1.42 \cdot 10^{-4} \ mol/dm^{3} \cdot 0.1 \ dm^{3} \cdot 136.1 \ g/mol=1.93 \cdot 10^{-3} \ g =1.92 \ mg}\)