Witam! Mam problem z 2 zadaniami, bardzo proszę o pomoc:)
1.pH roztworu kwasu octowego wynosi 2,87. Ile \(\displaystyle{ cm^{3}}\) wody należy dodać do 20 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) tego roztworu, aby pH po rozcieńczeniu było równe 3,37? ODP: 180 \(\displaystyle{ cm^{3}}\)
2. Roztwór kwasu benzoesowego o pH 2,94 rozcieńczono 2- krotnie. Oblicz pH roztworu po rozcieńczeniu. ODP: 3,09
pH słabych elektrolitów, po rozcieńczeniu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lip 2013, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH słabych elektrolitów, po rozcieńczeniu
1.
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{HA} \cdot c_{HA}}}\)
\(\displaystyle{ -----------------}\)
\(\displaystyle{ c_{HA}^{1}= \frac{n_{HA}}{V_{1}}= \frac{[H^{+}]_{1}^{2}}{K_{HA}} \to n_{HA}= V_{1} \frac {[H^{+}]_{1}^{2}}{K_{HA}}}\)
\(\displaystyle{ c_{HA}^{2}= \frac{n_{HA}}{V_{2}}= \frac{[H^{+}]_{2}^{2}}{K_{HA}} \to [H^{+}]_{2}^{2}= \frac{V_{1}[H^{+}]_{1}^{2}}{V_{2}} \to V_{2}=V_{1} \left ( \frac{[H^{+}]_{1}}{[H^{+}]_{2}} \right )^{2}=20 \left ( \frac{10^{-2.87}}{10^{-3.37}} \right )^{2}=20 \cdot (10^{0.5})^{2}=200}\)
\(\displaystyle{ V=V_{2}-V_{1}=200ml-20ml=180ml}\)
2.
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{1}^{2}=K_{HA} \cdot c_{HA}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{2}^{2}=K_{HA} \cdot \frac{c_{HA}}{2}= \frac{ [H^{+}]_{1}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{2}^{2}= \frac{ [H^{+}]_{1}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{2}= \frac{ [H^{+}]_{1}}{ \sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ log[H^{+}]_{2}= log[H^{+}]_{1}-log \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ -log[H^{+}]_{2}= -log[H^{+}]_{1}+log \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ pH_{2}= pH_{1}+log \sqrt{2}=2.94+0.15=3.09}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{HA} \cdot c_{HA}}}\)
\(\displaystyle{ -----------------}\)
\(\displaystyle{ c_{HA}^{1}= \frac{n_{HA}}{V_{1}}= \frac{[H^{+}]_{1}^{2}}{K_{HA}} \to n_{HA}= V_{1} \frac {[H^{+}]_{1}^{2}}{K_{HA}}}\)
\(\displaystyle{ c_{HA}^{2}= \frac{n_{HA}}{V_{2}}= \frac{[H^{+}]_{2}^{2}}{K_{HA}} \to [H^{+}]_{2}^{2}= \frac{V_{1}[H^{+}]_{1}^{2}}{V_{2}} \to V_{2}=V_{1} \left ( \frac{[H^{+}]_{1}}{[H^{+}]_{2}} \right )^{2}=20 \left ( \frac{10^{-2.87}}{10^{-3.37}} \right )^{2}=20 \cdot (10^{0.5})^{2}=200}\)
\(\displaystyle{ V=V_{2}-V_{1}=200ml-20ml=180ml}\)
2.
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{1}^{2}=K_{HA} \cdot c_{HA}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{2}^{2}=K_{HA} \cdot \frac{c_{HA}}{2}= \frac{ [H^{+}]_{1}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{2}^{2}= \frac{ [H^{+}]_{1}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{2}= \frac{ [H^{+}]_{1}}{ \sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ log[H^{+}]_{2}= log[H^{+}]_{1}-log \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ -log[H^{+}]_{2}= -log[H^{+}]_{1}+log \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ pH_{2}= pH_{1}+log \sqrt{2}=2.94+0.15=3.09}\)