chemia nieorganiczna egzaminy

zakopianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: zakopianka »

W 500 ml wody rozpuszczono 10 mg C6H5COONa. Jake będzie pH tego roztworu jeżeli KC6H5COOH = 6,31*10-5 mol/dm3.
z góry dziękuję:)-- 16 lip 2013, o 12:03 --bardzo prosze o pomoc
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ B=C_{6}H_{5}COO^{-}}\)

\(\displaystyle{ HB=C_{6}H_{5}COOH}\)

\(\displaystyle{ B+H_{2}O \iff BH+OH^{-}}\)

\(\displaystyle{ \frac{[BH][OH^{-}]}{}= \frac{[BH][OH^{-}]}{} \cdot \frac{[H^{+}]}{[H^{+}]}= \frac{K_{w}}{K_{HB}}}\)

z drugiej strony:

\(\displaystyle{ \frac{[BH][OH^{-}]}{}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{} \approx \frac{[OH^{-}]^{2}}{C_{B}}}\)

czyli:

\(\displaystyle{ \frac{[OH^{-}]^{2}}{C_{B}}=\frac{K_{w}}{K_{HB}}}\)

\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \sqrt {\frac{K_{w}}{K_{HB}} \cdot C_{B}}}\)

\(\displaystyle{ C_{B}= \frac{ \frac{m_{soli}}{M_{soli}} }{V}= \frac{m_{soli}}{M_{soli} \cdot V}}\)

\(\displaystyle{ pH=14+log [OH^{-}]}\)
zakopianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: zakopianka »

W laboratorium znajdują się następujące roztwory: "A" - roztwór kwasu octowego (11,42 cm3 CH3COOH bezwodnego o gęstości 1,050 kg/dm3 uzupełniono wodą destylowaną do 1000 cm3) oraz "B" - roztwór octanu sodu (27,2 g CH3COONa x 3H2O rozpuszczono i uzupełniono wodą destylowaną do 1000 cm3). Kkw = 1,75·10-5 mol/dm3. Zmieszano 36,8 cm3 roztworu "A" i 13,2 cm3 roztworu "B". Jakie było pH otrzymanego roztworu? MC=12,0g/mol MH=1,0g/mol MO=16,0g/mol MNa=23,0g/mol

również bardzo proszę o pomoc

-- 19 lip 2013, o 16:55 --

Do rozcieńczonego roztworu kwasu azotowego(V) wprowadzono pewną ilość siarczku(II)arsenu(III). W wyniku procesu utleniania wydzieliło się 69,44 dm3 gazu (w warunkach normalnych), który okazał się mieszaniną tlenku siarki(IV) i tlenku azotu(II) (ten ostatni stanowił więcej niż połowę objętości gazu). Pozostały roztwór zobojętniono za pomocą NaOH i po zagęszczeniu wykrystalizowano z niego bezwodną sól sodową arsenu(V). Jaki był stosunek molowy produktów gazowych? Jaka była wydajność procesu krystalizacji, jeśli uzyskano 99,9g soli?

-- 19 lip 2013, o 16:56 --

i jeszcze jedno, do którego nie umiem sie zabrac:(

Stała równowagi: NH3(g)=1/2N2(g)+3/2H2(g) wynosi Kc=20,5 mol/dm3. Jaki będą udziały masowe składników w mieszaninie reagentów w stanie równowagi, jeśli stan początkowy został określony następująco: uNH3 = 1,00 kg/kg, uN2 = 0,00 kg/kg, uH2 = 0,00 kg/kg. V = 1 m3, p = 100 atm (1 atm=101325Pa), T=273,1K

rownież bardzo prosze o pomoc- dziekuje

-- 21 lip 2013, o 19:59 --

jeszcze raz prosze o rozwiązania:)

-- 23 lip 2013, o 08:52 --

Zmieszano 15 ml r-ru nasyconego roztworu Ag2SO4 z 10 ml Ca(NO3)2 o stężeniu masowym 1g/kg. Iloczyn rozpuszczalności Ag2SO4 = 1,2x10-5mol3/dm9. Iloczyn rozpuszczalności CaSO4 = 7,1x10-5mol2/dm6. Jaka masa osadu wytrąci się po zmieszaniu roztworów.

Proszę o pomoc:)


Do 0,1 mol/dm3 r-ru HCl wprowadzono 10 mg HClO. Jakie będzie stężenie jonów OH- oraz ClO- jeśli KHClO= 3.98107*10-8 mol/dm3.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2013, o 09:15 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: pesel »

Nie podpinaj tylko zakładaj nowe wątki. No i jedno (góra dwa) zadania w poście to szybciej ci odpowiem.

1.

\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)

\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]}}\)

\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{HA} \cdot \frac{[CH_{3}COOH]}{[CH_{3}COO^{-}]}=K_{HA} \cdot \frac{n_{CH_{3}COOH}}{n_{CH_{3}COO^{-}}}}\)

\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COOH}^{total}= \frac{11.42 cm^{3} \cdot 1.05 \ g/cm^{3}}{M_{CH_{3}COOH}}}\)

\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COO^{-}}^{total}= \frac{27.2 \ g}{M_{CH_{3}COONa \cdot 3H_{2}O}}}\)

\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COOH}= \frac{36.8ml}{1000ml} \cdot n_{CH_{3}COOH}^{total}}\)

\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COO^{-}}= \frac{13.2ml}{1000ml} \cdot n_{CH_{3}COO^{-}}^{total}}\)

\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{HA} \cdot \frac{36.8 \cdot n_{CH_{3}COOH}^{total}}{13.2 \cdot n_{CH_{3}COO^{-}}^{total}}}\)

\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)

2.

https://www.matematyka.pl/339066.htm

3.

\(\displaystyle{ NH_{3} \iff \frac{1}{2} N_{2}+ \frac{3}{2} H_{2}}\)

\(\displaystyle{ K_{c}= {\frac{[N_{2}]^{1/2}[H_{2}]^{3/2}}{[NH_{3}]} = {\frac{\left ( \frac{n_{N_{2}}}{V}\right )^{1/2}\left ( \frac{n_{H_{2}}}{V}\right )^{3/2}}{ \frac{n_{NH_{3}}}{V}}= \frac{n_{N_{2}}^{1/2} \cdot n_{H_{2}}^{3/2}}{n_{NH_{3}}} \cdot \frac{1}{V}}\)

Początkowa liczba moli amoniaku:

\(\displaystyle{ n_{NH_{3}^{o}}= \frac{pV}{RT}}\)

(albo przeliczając na warunki normalne i ze znanej objętości w tych warunkach)

a masa początkowa amoniaku (oraz suma mas wszystkich składników w stanie równowagi):

\(\displaystyle{ m_{NH_{3}}^{o}=n_{NH_{3}^{o}} \cdot M_{NH_{3}}}\)

Po ustaleniu się stanu równowagi:

- ubędzie \(\displaystyle{ X \ moli \ amoniaku}\)

to

- przybędzie \(\displaystyle{ \frac{X}{2} \ moli \ azotu}\)

oraz

- przybędzie \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \cdot X \ moli \ wodoru}\)

Wtedy:


\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{ ( \frac{1}{2} X)^{1/2} \cdot ( \frac{3}{2}X )^{3/2}}{n_{NH_{3}V{o}}-X} \cdot \frac{1}{V}}\)

Dostajemy równanie kwadratowe:

\(\displaystyle{ \left ( \frac{1}{2} \right )^{1/2} \left ( \frac{3}{2} \right )^{3/2} \cdot X^{2} + K_{c}V \cdot X-K_{c}Vn_{NH_{3}^{o}}=0}\)

rozwiązujemy ze względu na X i obliczamy liczby moli poszczególnych składników:

\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=n_{NH_{3}^{o}}-X}\)

\(\displaystyle{ n_{N_{2}}= \frac{1}{2} X}\)

\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{3}{2} X}\)

z tego ich masy (mnożymy przez masy molowe). Masa wszystkich gazów jest taka jak początkowa masa amoniaku więc udziały masowe:

\(\displaystyle{ \% NH_{3}= \frac{m_{NH_{3}}}{m_{NH_{3}}^{o}}}\)

\(\displaystyle{ \% N_{2}= \frac{m_{N_{2}}}{m_{NH_{3}}^{o}}}\)

a trzeci jak poprzednie albo jako dopełnienie do jedności.

4.

\(\displaystyle{ Ag_{2}SO_{4} \iff 2Ag^{+}+SO_{4}^{2-}}\)

\(\displaystyle{ K_{so(Ag_{2}SO_{4})}=[Ag^{+}]^{2}[SO_{4}^{2-}]=(2R)^{2}R=4R^{3}}\)

Stężenia w r-rach wyjściowych:

\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]_{o}=X=( \frac{K_{so(Ag_{2}SO_{4})}}{4} )^{1/3}}\)

\(\displaystyle{ [Ca^{2+}]_{o}= \frac{1g}{M_{Ca(NO_{3})_{2}}}}\)

Po zmieszaniu:

\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]_{o}= \frac{15}{25} [SO_{4}^{2-}]_{o}}\)

\(\displaystyle{ [Ca^{2+}]=\frac{10}{25} [Ca^{2+}]_{o}}\)

\(\displaystyle{ Ca^{2+}+SO_{4}^{2-} \iff CaSO_{4}}\)

\(\displaystyle{ K_{so(CaSO_{4})}=[Ca^{2+}][SO_{4}^{2-}]}\)

Poz zmieszaniu wytrąci się osad i stężenia obu jonów zmaleją o X:


\(\displaystyle{ K_{so(CaSO_{4})}=([Ca^{2+}]_{o}-X)([SO_{4}^{2-}}]_{o}-X)}\)

Rozwiązujemy ze względu na X i mamy o ile zmniejszyło się stężenie obu jonów. Mamy objętość a więc i liczę moli. Jest ona równa liczbie moli siarczanu gipsu. A masa to wiadome.

5.

\(\displaystyle{ HClO \iff H^{+}+ClO^{-}}\)

\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][ClO^{-}]}{[HClO ]} \approx \frac{C_{HCl}[ClO^{-}]}{C_{HClO}}}\)

\(\displaystyle{ [ClO^{-}]=K_{HA} \cdot \frac{C_{HClO}}{C_{HCl}}}\)

\(\displaystyle{ C_{HClO}= \frac{0.01g}{M_{HClO}}= \frac{0.01g}{52.5 \ g/mol}}\)

\(\displaystyle{ [H^{+}]=C_{HCl}=0.1 \ mol/dm^{3} \to [OH^{-}]= \frac{10^{-14}}{0.1} =10^{-13}}\)
zakopianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: zakopianka »

dziękuję bardzo:) tylko nie bardzo rozumiem rozwiązanie zad 4:( X to bedzie ta masa osadu?-- 25 lip 2013, o 09:34 --i dlaczego akurat stężenie SO4 to jest X?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: pesel »

Ad. 4

Ten X to jest ubytek stężenia w wyniku wytrącenia się osadu. Jak pomnożysz to przez objętość r-ru to masz liczbę moli jonów siarczanowych oraz liczbę moli jonów wapniowych, które się wytrąciły. Ponieważ siarczan wapnia jest solą typy AB to np. jeden mol siarczanu wapnia zawiera 1 mol jonów siarczanowych oraz jeden 1 mol jonów wapniowych wystarczy więc policzyć liczbę moli jednego z nich aby mieć liczę moli soli. Toteż jak ubyło Y moli siarczanów to tyle samo (w molach) ubyło jonów wapniowych z r-ru.
zakopianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: zakopianka »

1. Z ilu atomów składa się cząsteczka siarki, jezeli po rozpuszczeniu siarki w czterochlorku węgla tak ze jej stezenie procentowe wynioslo \(\displaystyle{ 6,037 \%}\) , temperatura wrzenia roztworu wzrosla o \(\displaystyle{ 1,33}\) stopnia w porownaniu z temperatura wrzenia.
dziekuje:)
Ostatnio zmieniony 29 lip 2013, o 21:32 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów LaTeX.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: pesel »

..... w porównaniu z temperaturą wrzenia czystego rozpuszczalnika

https://www.matematyka.pl/339123.htm
zakopianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: zakopianka »

1. Oblicz zakres stezenia jonow siarczkowych S^{2-} w ktorym zachodzi selektywne wytracanie CdS z roztworu zawierającego azotan V manganu II o stezeniu 2M i azotanu V kadmu II o stezeniu 0,02M. Iloczyn rozpuszczalnosci jest podany
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: pesel »

zakopianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: zakopianka »

Na utlenienie 5 ml roztworu tlenku (I) wodoru w środowisku kwasnym zuzyto 10 ml roztworu manganianu ( VII) potasu o stezeniu 0,1M. Oblicz stezenie procentowe pierwszego roztworu przy zalozeniu ze jego gestosc wynosi 1,00 g cm
zeus_156
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 9 sie 2013, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Pomógł: 7 razy

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: zeus_156 »

kaslina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

chemia nieorganiczna egzaminy

Post autor: kaslina »

Witam, mam pytanie odnośnie zadania 5, mianowicie dlaczego stężenie \(\displaystyle{ HClO}\) zostało tak obliczone, czy za objętość przyjmuje się tutaj \(\displaystyle{ 1 dm^{3}}\) ?

Z góry dziękuję za wytłumaczenie
ODPOWIEDZ