Węglowodory

Navy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 12 paź 2006, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Węglowodory

Post autor: Navy »

Zad 1)
Czy 10m3 powietrza (warunki normalne) wystarczy do całkowitego spalenia 0,77m3 mieszaniny metanu i etanu bez względu na skład procentowy mieszaniny?
Zad 2)
150cm3 mieszaniny etanu i etenu przepuszczono przez wodny roztwor bromu. Objętość gazu zmniejszyla sie do 45cm3. Objętość mierzono w tych samych warunkach cisnienia i temperatury. Obliczyc procentowy skład objętościowy początkowej mieszaniny.
Awatar użytkownika
Jarzab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2007, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Węglowodory

Post autor: Jarzab »

2) Etan jako alkan nie przereaguje, natomiast eten wejdzie w reakcję z wodą bromową.
150cm3-45cm3(jest to objętość etanu) = 105 cm3 (jest to objętość etenu)
\(\displaystyle{ \frac{45}{150} * 100%=30%}\) jest to % objętości etanu
\(\displaystyle{ \frac{105}{150} * 100%}\) jest to % objętości etenu w mieszance.
Jeżeli dobrze pojąłem powinno być dobrze
Navy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 12 paź 2006, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Węglowodory

Post autor: Navy »

He he w domu zdazylem zrobic juz to zadanie
Ale z tym 1 nadal nie moge sobie poradzic ;P
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Węglowodory

Post autor: Sokół »

Navy pisze:Zad 1)
Czy 10m3 powietrza (warunki normalne) wystarczy do całkowitego spalenia 0,77m3 mieszaniny metanu i etanu bez względu na skład procentowy mieszaniny?
napisz rownanie spalania calkowitego tych dwoch weglowodorow. Zauwaz, ze do spalania jednego mola etanu potrzeba 3,5 mola tlenu, czyli wiecej niz w przypadku metanu. W zadania masz napisane, ze bez wzgledu na sklad procentowy mieszaniny. Zalozmy ze cala mieszanina sklada sie z etanu (ktory potrzebuje wiecej tlenu).

tlen reaguje z etanem w stosunku molowym 1:3,5 (z rownania) wiec jest to rowniez tak jakby stosunek objetosciowy (bo to sa GAZY!!!!)

etanu mamy 0,77 m^3, obliczmy ile mamy tlenu. Powietrza jest 10 m^3, sklad objetosciowy powietrza to 20,95% tlenu.

W 10 dm^3 powietrza mamy zatem 2,095 dm^3 tlenu. Zobaczmy ile tlenu potrzebuje 0,77m^3 etanu zeby sie spalic calkowicie. 0,77 * 3,5 = 2,695 dm^3. Nie mamy tyle tlenu.
ODPOWIEDZ