Atomy siarki

hergini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 3 mar 2013, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Atomy siarki

Post autor: hergini »

Z ilu atomów składa się cząsteczka siarki, jeżeli po rozpuszczeniu siarki w czterochlorku węgla tak, że jej stężenie procentowe wyniosło 6,037%, temperatura wrzenia roztworu wzrosła o 1,33 oC w porównaniu z temperaturą wrzenia CCl4. Ke=5,30 K·kg/mol, MS=32,06 g/mol Odp.8
Awatar użytkownika
stojekl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

Atomy siarki

Post autor: stojekl »

Po pierwsze zacznij używać \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a, po drugie bardzo podobne zadanie pojawiło się dzisiaj już na forum:https://www.matematyka.pl/339001.htm
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Atomy siarki

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ (100-6.037)g \ CCl_{4} --- 6.037 \ g \ S_{n}}\)

\(\displaystyle{ 93.963g \ CCl_{4} --- \frac{6.037 \ g}{32 \cdot n}= \frac{0.1883}{n} \ mola \ S_{n}}\)

\(\displaystyle{ 1000g \ CCl_{4} --- X \ mola \ S_{n}}\)

\(\displaystyle{ -------------}\)

\(\displaystyle{ C_{M}=(2.004/n) \ mol/kg}\)

\(\displaystyle{ C_{M}= \frac{\Delta T}{K_{e}} = \frac{1.33 \ K}{5.30 \ \frac{K \cdot kg}{mol} } =0.2510 \ mol/kg}\)

\(\displaystyle{ n= \frac{2.004 \ mol/kg}{0.2510 \ mol/kg} \approx 8}\)
zakopianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lip 2013, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Atomy siarki

Post autor: zakopianka »

dlaczego jest taki wzór na n???
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Atomy siarki

Post autor: pesel »

Tak wychodzi z banalnych przekształceń. Gdzie się zgubiłeś/aś?
ODPOWIEDZ