entalpia Hx

aleksia68x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczebrzeszyn

entalpia Hx

Post autor: aleksia68x »

Wiedząc, że w warunkach standardowych entalpia tworzenia 1 mola: \(\displaystyle{ CaC_{2}}\) wynosi -62,8 kJ, \(\displaystyle{ H_{2}O}\) wynosi -285,8kJ, \(\displaystyle{ Ca(OH)_{2}}\) wynosi -986,06 kJ oraz \(\displaystyle{ C_{2}H_{2}}\) wynosi 266,73 kJ. Określić efekt cieplny towarzyszący powstawaniu 1 m3 acetylenu w reakcji \(\displaystyle{ CaC_{2}}\)z wodą.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

entalpia Hx

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ CaC_{2}+2H_{2}O \to C_{2}H_{2}+Ca(OH)_{2}}\)

\(\displaystyle{ \Delta H^{o}_{reakcji}=(266.73kJ-986.06kJ)-(-62.8kJ+2 \cdot (-285.8kJ))}\)

To jest efekt cieplny dla 1 mola.

W warunkach normalnych (mam nadzieję, że w takich ten acetylen):

\(\displaystyle{ n_{C_{2}H_{2}}= \frac{1000 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol}}\)

Szukany efekt

\(\displaystyle{ \Delta H= \Delta H^{o}_{reakcji} \cdot n_{C_{2}H_{2}}}\)
aleksia68x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczebrzeszyn

entalpia Hx

Post autor: aleksia68x »

Czyli nie musze wypisywać tych wszystkich reakcji tak?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

entalpia Hx

Post autor: pesel »

Tu masz fajny link o tym:

Kod: Zaznacz cały

http://www2.chemia.uj.edu.pl/~lojewska/Wyklady/wyklady/6.pdf


Mając ciepła tworzenia też można bawić się w pisanie reakcji i ich dodawanie i odejmowanie. Dojdziemy dokładnie do tego samego ale dłuższą drogą. BTW, entalpia jest funkcją stanu więc od drogi nie zależy
ODPOWIEDZ