określić efekt energetyczny towarzyszący procesowi

kalap16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 cze 2013, o 20:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okjjj

określić efekt energetyczny towarzyszący procesowi

Post autor: kalap16 »

. W tyglu stopiono 350g tlenku chromu (VI) z 175g wodorotlenku potasu. Wiedząc, że proces opisywany jest równaniem termochemicznym:
2CrO3(s) + 2KOH(s) = K2Cr2O7(s) + H2O(l), Hr = -497.037kJ/mol
określić efekt energetyczny towarzyszący procesowi w tyglu.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

określić efekt energetyczny towarzyszący procesowi

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ n_{CrO_{3}}= \frac{350g}{80g/mol} =4.375 \ mola}\)

\(\displaystyle{ n_{KOH}= \frac{175g}{56g/mol} =3.125 \ mola}\)

Z równania reakcji widać, że reagują w stosunku molowym 1:1 a więc przereaguje tylko po 3.125 mola obu substratów. (1.2 mola tlenku chromu pozostanie bez zmian).
Mamy podany efekt jak reagowały po 2 mole więc z proporcji policzymy jaki jest efekt jak reaguje po 3.125 mola.
ODPOWIEDZ