Amoniak wydzielony z 16,05g chemicznie czystego NH4Cl zaabsorbowano w 3dm^3 wody, przy czym objętość roztworu nie uległa zmianie . Oblicz ph otrzymanego roztworu.
Bardzo proszę o pomoc prawidłowa odpowiedz to : pH=11,12,
z moich obliczeń wychodzi 9,11..
pH soli
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH soli
\(\displaystyle{ NH_{4}Cl \to NH_{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=n_{NH_{4}Cl}= \frac{16.05g}{53.5 g/mol} =0.3 \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{B}= \frac{n}{V} = \frac{0.3 mola}{3 \ dm^{3}}=0.1 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \sqrt {K_{B} \cdot C_{B}}= \sqrt {1.8 \cdot 10^{-5} \cdot 0.1}=1.34 \cdot 10^{-3}}\)
\(\displaystyle{ pOH=2.87 \to pH=11.13}\)
Obstawiam, że wzięłaś stałą dysocjacji jonu amonowego a nie amoniaku.
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=n_{NH_{4}Cl}= \frac{16.05g}{53.5 g/mol} =0.3 \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{B}= \frac{n}{V} = \frac{0.3 mola}{3 \ dm^{3}}=0.1 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \sqrt {K_{B} \cdot C_{B}}= \sqrt {1.8 \cdot 10^{-5} \cdot 0.1}=1.34 \cdot 10^{-3}}\)
\(\displaystyle{ pOH=2.87 \to pH=11.13}\)
Obstawiam, że wzięłaś stałą dysocjacji jonu amonowego a nie amoniaku.