cisnienie i reakcje
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
cisnienie i reakcje
Jakie cisnienie ustali sie w temp. 767 K jesli ditlenek azotu dysocjuje w tej temp w 60% wedlug reakcji \(\displaystyle{ 2NO_{2}}\) (g)= 2NO(g) + \(\displaystyle{ O_{2}}\)(g) stala rownowagi Kp= \(\displaystyle{ 3,65*10^{4}}\)
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
cisnienie i reakcje
Za mało danych, jakaś objętość może i początkowy skład mieszaniny?
Zakładając początkowo tylko tlenek azotu(IV) w ilości n moli stała równowagi:
\(\displaystyle{ K_p = \frac{p^2_{NO}p_{O_2}}{p^2_{NO_2}} \cdot \frac{1}{p^o} = \frac{(\frac{2\alpha}{1+\alpha})^2 \cdot \frac{\alpha}{1+\alpha}}{(\frac{1-2\alpha}{1+\alpha})^2}\cdot \frac{p}{p^o}}\)
Wyprowadzić p i policzyć.
Zakładając początkowo tylko tlenek azotu(IV) w ilości n moli stała równowagi:
\(\displaystyle{ K_p = \frac{p^2_{NO}p_{O_2}}{p^2_{NO_2}} \cdot \frac{1}{p^o} = \frac{(\frac{2\alpha}{1+\alpha})^2 \cdot \frac{\alpha}{1+\alpha}}{(\frac{1-2\alpha}{1+\alpha})^2}\cdot \frac{p}{p^o}}\)
Wyprowadzić p i policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
cisnienie i reakcje
Początkowa liczba moli \(\displaystyle{ n_{o}}\)
W stanie równowagi:
\(\displaystyle{ n_{NO_{2}}=n_{o} \cdot (1- \alpha)}\)
\(\displaystyle{ n_{NO}=n_{o} \cdot \alpha}\)
\(\displaystyle{ n_{O_{2}}= \frac{1}{2} \cdot n_{NO}= \frac{n_{o} \cdot \alpha}{2}}\)
sumaryczna liczba moli:
\(\displaystyle{ n=n_{o} \cdot (1- \alpha)+n_{o} \cdot \alpha+ \frac{n_{o} \cdot \alpha}{2}=n_{o}(1+ \frac{ \alpha}{2} )=n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}\)
\(\displaystyle{ p_{NO_{2}}/p= \frac{n_{NO_{2}}}{n}= \frac{n_{o} \cdot (1- \alpha)}{n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}= \frac{2 \cdot (1- \alpha)}{2 +\alpha}}\)
\(\displaystyle{ p_{NO}/p=\frac{n_{NO}}{n}=\frac{n_{o} \cdot \alpha}{n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}= \frac{2 \cdot \alpha}{2+ \alpha}}\)
\(\displaystyle{ p_{O_{2}}/p=\frac{n_{O_{2}}}{n}=\frac{ \frac{n_{o} \cdot \alpha}{2}}{n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}= \frac{ \alpha}{2+ \alpha}}\)
Wstawić i dalej w opisany przez @stojekl sposób
W stanie równowagi:
\(\displaystyle{ n_{NO_{2}}=n_{o} \cdot (1- \alpha)}\)
\(\displaystyle{ n_{NO}=n_{o} \cdot \alpha}\)
\(\displaystyle{ n_{O_{2}}= \frac{1}{2} \cdot n_{NO}= \frac{n_{o} \cdot \alpha}{2}}\)
sumaryczna liczba moli:
\(\displaystyle{ n=n_{o} \cdot (1- \alpha)+n_{o} \cdot \alpha+ \frac{n_{o} \cdot \alpha}{2}=n_{o}(1+ \frac{ \alpha}{2} )=n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}\)
\(\displaystyle{ p_{NO_{2}}/p= \frac{n_{NO_{2}}}{n}= \frac{n_{o} \cdot (1- \alpha)}{n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}= \frac{2 \cdot (1- \alpha)}{2 +\alpha}}\)
\(\displaystyle{ p_{NO}/p=\frac{n_{NO}}{n}=\frac{n_{o} \cdot \alpha}{n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}= \frac{2 \cdot \alpha}{2+ \alpha}}\)
\(\displaystyle{ p_{O_{2}}/p=\frac{n_{O_{2}}}{n}=\frac{ \frac{n_{o} \cdot \alpha}{2}}{n_{o} \left (\frac{ 2 +\alpha}{2} \right )}= \frac{ \alpha}{2+ \alpha}}\)
Wstawić i dalej w opisany przez @stojekl sposób