bufory - w jakim stosunku zmieszać H3PO4 i NaOH

kamkam92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2013, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKOW
Podziękował: 1 raz

bufory - w jakim stosunku zmieszać H3PO4 i NaOH

Post autor: kamkam92 »

W jakim stosunku należy zmieszać roztwory \(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}}\) i NaOH, o jednakowym stężeniu molowym, aby otrzymać 3 różne bufory o pH wynoszących odpowiednio: 2,12; 7,2; 11,90.

\(\displaystyle{ K_{I}}\)=7,52·\(\displaystyle{ 10^{-3}}\) , \(\displaystyle{ K_{II}}\)=6,30·\(\displaystyle{ 10^{-8}}\) , \(\displaystyle{ K_{III}}\)=1,26· \(\displaystyle{ 10^{-12}}\);

czy ktoś mogłby mi pomóc z tym zadaniem ?
z góry dziękuję
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

bufory - w jakim stosunku zmieszać H3PO4 i NaOH

Post autor: pesel »

Może ten link Ci pomoże:

301821.htm
kamkam92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2013, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKOW
Podziękował: 1 raz

bufory - w jakim stosunku zmieszać H3PO4 i NaOH

Post autor: kamkam92 »

dziękuję )
ODPOWIEDZ