półogniwo i potecjał

Meggy22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2013, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: czewa
Podziękował: 1 raz

półogniwo i potecjał

Post autor: Meggy22 »

Zbudowano półogniwo zawierające wodny roztwór \(\displaystyle{ KMnO _{4}}\) i \(\displaystyle{ MnSO _{4}}\) o pH=2 (obecność kwasu siarkowego VI). Do jego wytworzenia zużyto 100mg \(\displaystyle{ KMnO _{4}}\) i 10mg \(\displaystyle{ MnSO _{4}}\), objętość roztworu wyniosła \(\displaystyle{ 100cm ^{3}}\) .Oblicz wartość potencjału tego półogniwa. \(\displaystyle{ E ^{o}}\) =1,503V.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

półogniwo i potecjał

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ MnO_{4}^{-} + 8H^{+}+5e \iff Mn^{2+}+4H_{2}O}\)

\(\displaystyle{ E=E_{o}+ \frac{0.059}{n} log \frac{[MnO_{4}^{-}][H^{+}]^{8}}{[Mn^{2+}]}=1.503V+\frac{0.059}{5} log \left ( \frac{[MnO_{4}^{-}]}{[Mn^{2+}]} \cdot (10^{-2})^{8} \right ) =1.503V+\frac{0.059}{5} \left ( \left ( log \frac{[MnO_{4}^{-}]}{[Mn^{2+}]} \right ) -16 \right )}\)

\(\displaystyle{ \frac{[MnO_{4}^{-}]}{[Mn^{2+}]}= \frac{n_{KMnO_{4}}}{n_{MnSO_{4}}}= \frac{m_{KMnO_{4}}}{m_{MnSO_{4}}} \cdot \frac{M_{MnSO_{4}}}{M_{KMnO_{4}}}}\)

Obliczyć ten stosunek i podstawić do wzoru.
ODPOWIEDZ