Podaj stężenie jakie musi mieć wodny r-r amoniaku, aby pH=9
Proste, ale mam dylemat i chciałabym, żeby ktoś raz na zawsze mi to wyjaśnił
\(\displaystyle{ NH _{3} \cdot H _{3}O \Leftrightarrow NH _{4} ^{+} + OH ^{-}}\)
\(\displaystyle{ K- \frac{NH _{4} ^{+} [OH ^{-} ] }{[NH _{3} \cdot H _{2}O ]}}\)
i teraz.. czy mam liczyć tak : \(\displaystyle{ K= \frac{C _{zdysocjowane} ^{2} }{C _{0}-C _{zdysocjowane} }}\) i z tego wyznaczyć stężęnie początkowe
czy normalnie : \(\displaystyle{ [NH _{3} \cdot H _{2}O ]= \frac{[OH ^{-} ] ^{2} }{K}}\)
pH, stężenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH, stężenia
Normalnie przy dużych stężeniach zasady:
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \sqrt {K_{b} \cdot C_{b}}}\)
\(\displaystyle{ C_{b}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{K_{b}}}\)
Tutaj jest takie założenie jak się wyprowadza pierwszy wzór z definicji stałej, że:
\(\displaystyle{ [NH_{3}] \approx C_{NH_{3}}}\)
Mówiąc inaczej,tak mało zdysocjowało, że można przyjąć, że początkowe stężenie się nie zmieniło. Na ile jest to słuszne przybliżenie można się dowiedzieć rozwiązując tym drugim sposobem gdzie licznik to właśnie:
\(\displaystyle{ [NH_{3}]=C_{NH_{3}}-[OH^{-}]}\)
Rozwiąż sobie dwoma sposobami i zobaczysz jak różnią się stężenia. I czy można tym pierwszym sposobem czy trzeba drugim.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \sqrt {K_{b} \cdot C_{b}}}\)
\(\displaystyle{ C_{b}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{K_{b}}}\)
Tutaj jest takie założenie jak się wyprowadza pierwszy wzór z definicji stałej, że:
\(\displaystyle{ [NH_{3}] \approx C_{NH_{3}}}\)
Mówiąc inaczej,tak mało zdysocjowało, że można przyjąć, że początkowe stężenie się nie zmieniło. Na ile jest to słuszne przybliżenie można się dowiedzieć rozwiązując tym drugim sposobem gdzie licznik to właśnie:
\(\displaystyle{ [NH_{3}]=C_{NH_{3}}-[OH^{-}]}\)
Rozwiąż sobie dwoma sposobami i zobaczysz jak różnią się stężenia. I czy można tym pierwszym sposobem czy trzeba drugim.