Zmieszano \(\displaystyle{ 100cm ^{3}}\) roztworu HCOOH o stężeniu \(\displaystyle{ 2,0mol/dm ^{3} (K _{HCOOH}=1,78 \cdot 10 ^{-4} )[\tex] oraz 300cm ^{3}}\) roztworu HCN o stężeniu \(\displaystyle{ 0,5mol/dm ^{3}}\) \(\displaystyle{ K _{HCN}=6,17 \cdot 10 ^{-10}}\)
a) Oblicz stężenie jonów \(\displaystyle{ H ^{+}}\) w tym roztworze oraz stęzenie jonów cynajkowych i mrówczanowych
b) Porównaj stężenia jonów cyjankowych w mieszaninie i w roztworze kwasu przed zmieszaniem.
Otóż stężenie jonów \(\displaystyle{ H ^{+}}\) w całym roztworze wyszło mi 4,73E-3, a powinno wyjść 9,434E-3
odpowiedź do b) - wartość stężenie jonów cyjankowych w mieszaninie kwasów 720 razy mniejsza niż w roztworze HCN
obliczenie stężeń jonów w roztworze
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie stężeń jonów w roztworze
\(\displaystyle{ C_{HCOOH}= \frac{100ml \cdot 2 mol/dm^{3}}{400ml}=0.5 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{a} \cdot c_{HCOOH}} = \sqrt {1.78 \cdot 10^{-4} \cdot 0.5}=9.43 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3}}\)
a w b) mi wyszło 716 razy
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{a} \cdot c_{HCOOH}} = \sqrt {1.78 \cdot 10^{-4} \cdot 0.5}=9.43 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3}}\)
a w b) mi wyszło 716 razy
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, o 19:09 przez pesel, łącznie zmieniany 2 razy.
obliczenie stężeń jonów w roztworze
haha byłam pewna, że to bardziej skomplikowane
dziękuję
ps. czyli pomijam jony z HCN, bo ich stężenia są bardzo małe, tak?
dziękuję
ps. czyli pomijam jony z HCN, bo ich stężenia są bardzo małe, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie stężeń jonów w roztworze
Jasne, popatrz na stałe. Oba kwasy jednoprotonowe a 6 rzędów różnicy. Z punktu widzenia cyjanowodoru kwas mrówkowy jest diablo mocny i cofa dysocjację i tak słabego cjanowodoru. A nawet bez tego można spokojnie pominąć jego wpływ na pH.
obliczenie stężeń jonów w roztworze
a jeśli chodzi o stężenie jonów cyjankowych? mi wychodzi 1,52E-5, a powinno być 2,453E-8 a liczyłam tak jak Ty
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie stężeń jonów w roztworze
Przed:
\(\displaystyle{ [CN^{-}]=[H^{+}]= \sqrt {K_{a} \cdot C_{HCN}}= \sqrt {6.17 \cdot 10^{-10} \cdot 0.5}=1.7564 \cdot 10^{-5}}\)
Po:
\(\displaystyle{ C_{HCN}= \frac{300ml \cdot 0.5 mol/dm^{3}}{400ml}=0.375 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ HCN \iff H^{+}+CN^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}][CN^{-}]}{[HCN]}}\)
\(\displaystyle{ [CN^{-}]=K_{a} \cdot \frac{[HCN]}{[H^{+}]} \approx 6.17 \cdot 10^{-10}\frac{0.375}{9.43 \cdot 10^{-3}}=2.4536 \cdot 10^{-8}}\)
Widzisz jakie stężenie cyjanków? Takie samo jest stężenie protonów pochodzących od niego. Pomijalne, tak?
\(\displaystyle{ \frac{Przed}{Po} \approx 716}\)
\(\displaystyle{ [CN^{-}]=[H^{+}]= \sqrt {K_{a} \cdot C_{HCN}}= \sqrt {6.17 \cdot 10^{-10} \cdot 0.5}=1.7564 \cdot 10^{-5}}\)
Po:
\(\displaystyle{ C_{HCN}= \frac{300ml \cdot 0.5 mol/dm^{3}}{400ml}=0.375 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ HCN \iff H^{+}+CN^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}][CN^{-}]}{[HCN]}}\)
\(\displaystyle{ [CN^{-}]=K_{a} \cdot \frac{[HCN]}{[H^{+}]} \approx 6.17 \cdot 10^{-10}\frac{0.375}{9.43 \cdot 10^{-3}}=2.4536 \cdot 10^{-8}}\)
Widzisz jakie stężenie cyjanków? Takie samo jest stężenie protonów pochodzących od niego. Pomijalne, tak?
\(\displaystyle{ \frac{Przed}{Po} \approx 716}\)