1. Czy wodorotlenek glinu oraz wodorotlenek chromu tworzą hydroksokompleksy? Jeśli tak, zapisz reakcje roztwarzania osadów w nadmiarze wodorotlenku sodu, które prowadzą do otrzymania hydroksokompleksów.
2. Jeśli w poniższych reakcjach powstaje osad, zapisz reakcje jego roztwarzania w nadmiarze zasady amonowej z powstaniem aminakompleksów:
azotan: miedzi, niklu, kobaltu i cynku
Powstawanie kompleksów.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Powstawanie kompleksów.
1. Jon glinu (III) tworzy wodorotlenek, który roztwarza się (LK=4 lub 6). O który chrom chodzi (ładunek)?
2. Jakie ładunki tych jonów? Cynk to wiem ale pozostałe? O jakich poniższych reakcjach piszesz? Azotan + wodorotlenek amonu (w nadmiarze)?
2. Jakie ładunki tych jonów? Cynk to wiem ale pozostałe? O jakich poniższych reakcjach piszesz? Azotan + wodorotlenek amonu (w nadmiarze)?
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Powstawanie kompleksów.
1. \(\displaystyle{ Cr\left( OH\right) _{3}}\)
2. \(\displaystyle{ Cu\left( NO _{3} \right) _{2}+NH _{3} \cdot H _{2}O}\)
\(\displaystyle{ Ni\left( NO _{3} \right) _{2} ...}\)
\(\displaystyle{ Co\left( NO _{3} \right) _{2} ...}\)
2. \(\displaystyle{ Cu\left( NO _{3} \right) _{2}+NH _{3} \cdot H _{2}O}\)
\(\displaystyle{ Ni\left( NO _{3} \right) _{2} ...}\)
\(\displaystyle{ Co\left( NO _{3} \right) _{2} ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 9 sie 2013, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 7 razy
Powstawanie kompleksów.
1.
\(\displaystyle{ Al(OH)_{3}\downarrow +OH^{-}\to Al(OH)_{4}^{-}}\)
\(\displaystyle{ Cr(OH)_{3}\downarrow +OH^{-}\to Cr(OH)_{4}^{-}}\)
2.
dla miedzi
\(\displaystyle{ Cu^{2+}+NO_{3}^{-}+NH_{3}\cdot H_{2}O\to Cu(OH)NO_{3}\downarrow +NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Cu(OH)NO_{3}\downarrow +4(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Cu(NH_{3})_{4}^{2+}+NO_{3}^{-}+OH^{-}+4H_{2}O}\)
dla niklu
\(\displaystyle{ Ni^{2+}+NO_{3}^{-}+NH_{3}\cdot H_{2}O\to Ni(OH)NO_{3}\downarrow +NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Ni(OH)NO_{3}\downarrow +6(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Ni(NH_{3})_{6}^{2+}+NO_{3}^{-}+OH^{-}+4H_{2}O}\)
dla kobaltu
\(\displaystyle{ Co^{2+}+NO_{3}^{-}+NH_{3}\cdot H_{2}O\to Co(OH)NO_{3}\downarrow +NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Co(OH)NO_{3}\downarrow +7(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to [Co(NH_{3})_{6}](OH)_{2}+NH_{4}NO_{3}+6H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 4Co(NH_{3})_{6}^{2+}+O_{2}+2H_{2}O\to 4Co(NH_{3})_{6}^{3+}+4OH^{-}}\)
dla cynku
\(\displaystyle{ Zn^{2+}+2(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Zn(OH)_{2}\downarrow +2NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Zn(OH)_{2}\downarrow +6(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Zn(NH_{3})_{6}^{2+}+2OH^{-}+6H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Al(OH)_{3}\downarrow +OH^{-}\to Al(OH)_{4}^{-}}\)
\(\displaystyle{ Cr(OH)_{3}\downarrow +OH^{-}\to Cr(OH)_{4}^{-}}\)
2.
dla miedzi
\(\displaystyle{ Cu^{2+}+NO_{3}^{-}+NH_{3}\cdot H_{2}O\to Cu(OH)NO_{3}\downarrow +NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Cu(OH)NO_{3}\downarrow +4(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Cu(NH_{3})_{4}^{2+}+NO_{3}^{-}+OH^{-}+4H_{2}O}\)
dla niklu
\(\displaystyle{ Ni^{2+}+NO_{3}^{-}+NH_{3}\cdot H_{2}O\to Ni(OH)NO_{3}\downarrow +NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Ni(OH)NO_{3}\downarrow +6(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Ni(NH_{3})_{6}^{2+}+NO_{3}^{-}+OH^{-}+4H_{2}O}\)
dla kobaltu
\(\displaystyle{ Co^{2+}+NO_{3}^{-}+NH_{3}\cdot H_{2}O\to Co(OH)NO_{3}\downarrow +NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Co(OH)NO_{3}\downarrow +7(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to [Co(NH_{3})_{6}](OH)_{2}+NH_{4}NO_{3}+6H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 4Co(NH_{3})_{6}^{2+}+O_{2}+2H_{2}O\to 4Co(NH_{3})_{6}^{3+}+4OH^{-}}\)
dla cynku
\(\displaystyle{ Zn^{2+}+2(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Zn(OH)_{2}\downarrow +2NH_{4}^{+}}\)
\(\displaystyle{ Zn(OH)_{2}\downarrow +6(NH_{3}\cdot H_{2}O)\to Zn(NH_{3})_{6}^{2+}+2OH^{-}+6H_{2}O}\)