Proszę o pomoc z następującą reakcją:
\(\displaystyle{ Ag_{3} PO_{4}+ 18NH_{3} \cdot H_{2}O=\left[ Ag\left( NH_{3} \right) _{6} \right] _{3} PO_{4}+18 H_{2}O}\)
Wydaję mi się, że jest to poprawnie zapisana i uzgodniona reakcja, ale system mi jej nie przyjmuje. Czy da się jakoś inaczej zapisać tę reakcję roztwarzania?
Roztwarzanie osadu.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 9 sie 2013, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 7 razy
Roztwarzanie osadu.
Liczba koordynacyjna dla jonu srebra \(\displaystyle{ Ag^{+}}\) i ligandu \(\displaystyle{ NH_{3}}\) to 2.
dlatego równanie powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ Ag_{3}PO_{4}\downarrow +6(NH_{3} \cdot H_{2}O)=\left[ Ag\left( NH_{3} \right)_{2} \right]_{3} PO_{4}+6H_{2}O}\)
albo też jonowo:
\(\displaystyle{ Ag_{3}PO_{4}\downarrow +6(NH_{3} \cdot H_{2}O)=3Ag\left( NH_{3} \right)_{2}^{+} +PO_{4}^{3-}+6H_{2}O}\)
dlatego równanie powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ Ag_{3}PO_{4}\downarrow +6(NH_{3} \cdot H_{2}O)=\left[ Ag\left( NH_{3} \right)_{2} \right]_{3} PO_{4}+6H_{2}O}\)
albo też jonowo:
\(\displaystyle{ Ag_{3}PO_{4}\downarrow +6(NH_{3} \cdot H_{2}O)=3Ag\left( NH_{3} \right)_{2}^{+} +PO_{4}^{3-}+6H_{2}O}\)