Niby proste ale mi nie wychodzi
Oblicz pH 0,75% roztworu azotanu(V)amonu. Gęstość 1kg/dm3.
pH roztworu ze stężenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH roztworu ze stężenia
Trochę szkoda, że nie dzielisz się swoim rozwiązaniem ani odpowiedzią, którą znasz.
\(\displaystyle{ 100 \ g \ r-ru --- 0.75 \ g}\)
\(\displaystyle{ 100 \ ml \ r-ru --- 0.75 \ g}\)
\(\displaystyle{ 1000 \ ml \ r-ru --- 7.5 \ g}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{7.5 \ g}{80 \ g/mol} =0.9375 \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{s}=0.9375 \ mola/dm^{3}}\)
reakcja hydrolizy:
\(\displaystyle{ NH_{4}^{+}+H_{2}O \iff NH_{3}+H_{3}O^{+}}\)
reakcja dysocjacji i stała dysocjacji kwasu:
\(\displaystyle{ NH_{4}^{+} \iff H^{+}+NH_{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}][NH_{3}]}{[NH_{4}^{+}]} = \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{s}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{a} \cdot C_{s}}= \sqrt{10^{-9.2} \cdot 0.9375}=2.43 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ pH=4.61}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ r-ru --- 0.75 \ g}\)
\(\displaystyle{ 100 \ ml \ r-ru --- 0.75 \ g}\)
\(\displaystyle{ 1000 \ ml \ r-ru --- 7.5 \ g}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{7.5 \ g}{80 \ g/mol} =0.9375 \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{s}=0.9375 \ mola/dm^{3}}\)
reakcja hydrolizy:
\(\displaystyle{ NH_{4}^{+}+H_{2}O \iff NH_{3}+H_{3}O^{+}}\)
reakcja dysocjacji i stała dysocjacji kwasu:
\(\displaystyle{ NH_{4}^{+} \iff H^{+}+NH_{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}][NH_{3}]}{[NH_{4}^{+}]} = \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{s}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{a} \cdot C_{s}}= \sqrt{10^{-9.2} \cdot 0.9375}=2.43 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ pH=4.61}\)
pH roztworu ze stężenia
a dlaczego akurat w ten sposób? ja początkowo widząc to zadanie zrobiłabym je na hydrolizę, czyli obliczyłabym najpierw stałą hydrolizy (\(\displaystyle{ \frac{K _{w}}{K _{zasady}}}\)), następnie policzyłabym stopień hydrolizy, a na koniec stężenie jonów \(\displaystyle{ H ^{+}}\) i pH. Tylko, że to raczej nie jest dowolność w rozwiązywaniu, bo pH wychodzi mi dwukrotnie mniejsze.. Mógłbyś mi powiedzieć, jak mam to rozróżniać?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH roztworu ze stężenia
Widzę u siebie byka:
\(\displaystyle{ n= \frac{7.5 \ g}{80 \ g/mol} =0.09375 \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{s}=0.09375 \ mola/dm^{3}}\)
.....
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{a} \cdot C_{s}}= \sqrt{10^{-9.2} \cdot 0.09375}=7.69 \cdot 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ pH=5.11}\)
A jak chcesz abym się odniósł do Twojego rozwiązania to je wklep wtedy popatrzę. Inaczej nie da rady.
\(\displaystyle{ n= \frac{7.5 \ g}{80 \ g/mol} =0.09375 \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{s}=0.09375 \ mola/dm^{3}}\)
.....
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{a} \cdot C_{s}}= \sqrt{10^{-9.2} \cdot 0.09375}=7.69 \cdot 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ pH=5.11}\)
A jak chcesz abym się odniósł do Twojego rozwiązania to je wklep wtedy popatrzę. Inaczej nie da rady.
pH roztworu ze stężenia
ok więc ja bym zrobiła tak :
\(\displaystyle{ NH _{4}NO _{3} \rightarrow NH _{4} ^{+} + NO _{3} ^{-}}\)
\(\displaystyle{ NH _{4} ^{+} + H _{2}O \Leftrightarrow NH _{3} \cdot H _{2}O + H ^{+}}\)
\(\displaystyle{ K _{h}= \frac{[H ^{+} ][NH _{3} \cdot H _{2}O ]}{[NH _{4} ^{+} ]}}\)
\(\displaystyle{ Kh= \frac{[NH _{3} \cdot H _{2}O][H ^{+} ][OH ^{-} ] }{[NH _{4} ^{+} ][OH ^{-} ]}}\)
\(\displaystyle{ K _{h}= \frac{K _{w} }{K _{NH _{3}H _{2}O } }}\)
\(\displaystyle{ K _{h}= \frac{10 ^{-14} }{10 ^{-9,2} }}\)
\(\displaystyle{ K _{h}=1,584 \cdot 10 ^{-5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{Kh}{C} \le 4 \cdot 10 ^{-4}}\)
\(\displaystyle{ Kh= \beta ^{2} \cdot C _{0}}\)
\(\displaystyle{ \beta =1,300215 \cdot 10 ^{-2}}\)
\(\displaystyle{ [H ^{+} ]= \beta \cdot C _{0}= 1,21898 \cdot 10 ^{-3}}\)
\(\displaystyle{ pH=2,889}\)
(po obliczeniu już stężenia molowego \(\displaystyle{ C=0,09375}\) )
PS. już poprawiłam obliczenia
\(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ NH _{4}NO _{3} \rightarrow NH _{4} ^{+} + NO _{3} ^{-}}\)
\(\displaystyle{ NH _{4} ^{+} + H _{2}O \Leftrightarrow NH _{3} \cdot H _{2}O + H ^{+}}\)
\(\displaystyle{ K _{h}= \frac{[H ^{+} ][NH _{3} \cdot H _{2}O ]}{[NH _{4} ^{+} ]}}\)
\(\displaystyle{ Kh= \frac{[NH _{3} \cdot H _{2}O][H ^{+} ][OH ^{-} ] }{[NH _{4} ^{+} ][OH ^{-} ]}}\)
\(\displaystyle{ K _{h}= \frac{K _{w} }{K _{NH _{3}H _{2}O } }}\)
\(\displaystyle{ K _{h}= \frac{10 ^{-14} }{10 ^{-9,2} }}\)
\(\displaystyle{ K _{h}=1,584 \cdot 10 ^{-5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{Kh}{C} \le 4 \cdot 10 ^{-4}}\)
\(\displaystyle{ Kh= \beta ^{2} \cdot C _{0}}\)
\(\displaystyle{ \beta =1,300215 \cdot 10 ^{-2}}\)
\(\displaystyle{ [H ^{+} ]= \beta \cdot C _{0}= 1,21898 \cdot 10 ^{-3}}\)
\(\displaystyle{ pH=2,889}\)
(po obliczeniu już stężenia molowego \(\displaystyle{ C=0,09375}\) )
PS. już poprawiłam obliczenia
\(\displaystyle{ }\)