chciałabym, żeby ktoś poprawił mój tok rozumowania w tym zadaniu :
Ile moli jonów \(\displaystyle{ OH ^{-}}\) znajduje się w roztworze 0,93-molowym \(\displaystyle{ HClO _{4}}\), którego objętość jest równa \(\displaystyle{ 200cm ^{3}}\)?
\(\displaystyle{ HClO _{4}}\) to mocny kwas, a więc z równania dysocjacji \(\displaystyle{ C _{kwasu}}\)=\(\displaystyle{ [H ^{+} ]}\)
wyliczyłam więc z tego pH = 0,0311, następnie pOH, i na koniec \(\displaystyle{ [OH] ^{-} =1,07 \cdot 10 ^{-14}}\) (liczyłam też z iloczynu jonowego wody, wynik ten sam)
i na koniec podstawiam do równania \(\displaystyle{ C= \frac{n}{v}}\)
\(\displaystyle{ n=C \cdot v}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ n=2,35 \cdot 10 ^{-15}}\)
czy wszystko jest w porządku w tym zadaniu? nie mam odpowiedzi do tego zadania, więc nie jestem w stanie sama się zweryfikować
obliczanie liczby moli jonów w roztworze
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczanie liczby moli jonów w roztworze
\(\displaystyle{ [H^{+}]=0.93 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \frac{K_{w}}{[H^{+}]}= \frac{10^{-14}}{0.93}=1.075 \cdot 10^{-14} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{OH^{-}}=[OH^{-}] \cdot V=1.075 \cdot 10^{-14} \ mol/dm^{3} \cdot 0.2 \ dm^{3}=2.15 \cdot 10^{-15} \ mol}\)
I prawie to samo mam (nie tylko zaokrąglenia, to ostatnie Twoje działanie coś nie tak, 1.07/5=0.214). Ale jakby ode mnie zależało to w tak stężonym r-rzez należałoby posługiwać się aktywnościami. Aktywność protonów byłaby mniejsza niż ich stężenie, a co za tym idzie aktywność jonów wodorotlenowych byłaby większa niż ich stężenie policzone w powyższy sposób. A że ich stężenie jest małe to stężenie byłoby równe aktywności. Rzecz w tym, że iloczyn jonowy wody, pH, pOH definiuje się raczej przez aktywności niż przez stężenia (no bo policz np. pH mocnego jednoprotonowego kwasu o stężeniu 5M).
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \frac{K_{w}}{[H^{+}]}= \frac{10^{-14}}{0.93}=1.075 \cdot 10^{-14} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{OH^{-}}=[OH^{-}] \cdot V=1.075 \cdot 10^{-14} \ mol/dm^{3} \cdot 0.2 \ dm^{3}=2.15 \cdot 10^{-15} \ mol}\)
I prawie to samo mam (nie tylko zaokrąglenia, to ostatnie Twoje działanie coś nie tak, 1.07/5=0.214). Ale jakby ode mnie zależało to w tak stężonym r-rzez należałoby posługiwać się aktywnościami. Aktywność protonów byłaby mniejsza niż ich stężenie, a co za tym idzie aktywność jonów wodorotlenowych byłaby większa niż ich stężenie policzone w powyższy sposób. A że ich stężenie jest małe to stężenie byłoby równe aktywności. Rzecz w tym, że iloczyn jonowy wody, pH, pOH definiuje się raczej przez aktywności niż przez stężenia (no bo policz np. pH mocnego jednoprotonowego kwasu o stężeniu 5M).
Ostatnio zmieniony 1 cze 2013, o 09:59 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
obliczanie liczby moli jonów w roztworze
'na aktywnościach' jeszcze nie liczę, ale dziękuję za pomoc !