Stopień dysocjacji

hergini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 3 mar 2013, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Stopień dysocjacji

Post autor: hergini »

Zmieszano: 1,65 dm3 wody i 350 cm3 roztworu kwasu octowego( Cp=35,0% ; d=1,047 
g/cm3). Oblicz stopień dysocjacji. KCH3COOH=1,80x10-5 .
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stopień dysocjacji

Post autor: pesel »

Postaraj się edytowa swoje posty zgodnie z zasadami (formuły w LaTexie) bo jak moderator przeniesie z tego powodu post do kosza to moja robota pójdzie na marne

\(\displaystyle{ m_{r}=V \cdot d=350cm^{3} \cdot 1.047 g/cm^{3}=366.45 g}\)

\(\displaystyle{ m_{s}=m_{r} \cdot c_{p}=366.45g \cdot 35 \% =128.2575g}\)

\(\displaystyle{ n= \frac{m_{s}}{M} = \frac{128.2575g}{60 \ g/mol}=2.138 \ mola}\)

\(\displaystyle{ C=c_{m}= \frac{n}{V} = \frac{2.138 \ mola}{1.65dm^{3}+0.35dm^{3}}=1.069 \ mol/dm^{3}}\)

\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)

\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COO^{-}]} =\frac{(C \cdot \alpha) \cdot (C \cdot \alpha)}{C(1- \alpha)}= \frac{C \cdot \alpha^{2}}{1- \alpha}}\)

Dla \(\displaystyle{ \alpha << 1}\) można przyjąć, że \(\displaystyle{ 1- \alpha \approx 1}\):

\(\displaystyle{ K_{a}= C \cdot \alpha^{2}}\)

\(\displaystyle{ \alpha=\sqrt{ \frac{K_{a}}{C}}=\sqrt{ \frac{1.8 \cdot 10^{-5}}{1.069}}=0.0041=0.41 \%}\)

Widać, że można było przyjąć zastosowane przybliżenia. Gdyby tego nie można było zrobić (duży stopień dysocjacji) to trzeba rozwiązywać równanie kwadratowe.
kalina0104
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 cze 2013, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

ph

Post autor: kalina0104 »

Oblicz ph roztworu NaNO2 o stezeniu 0,2 mol/dm3

bardzo prosze o rozwiazanie
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stopień dysocjacji

Post autor: pesel »

Zakładaj nowe tematy a nie podpinaj bo robi si bałagan

\(\displaystyle{ NO_{2}^{-}+H_{2}O \iff HNO_{2}+OH^{-}}\)

\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[NO_{2}^{-}][H^{+}]}{[HNO_{2}]}= \frac{[NO_{2}^{-}][H^{+}][OH^{-}]}{[HNO_{2}][OH^{-}]}= \frac{C_{s} \cdot K_{w}}{[OH^{-}]^{2}}}\)

\(\displaystyle{ [OH^{-}] = \sqrt { \frac{C_{s} \cdot K_{w}}{K_{a}}}}\)

\(\displaystyle{ pH=14+log[OH^{-}]}\)
ODPOWIEDZ