Jak rozwiązać zadanie tego typu?
1. Zmieszano \(\displaystyle{ 20cm^{3}}\) 0,5 M roztworu \(\displaystyle{ CH_{3}COONa}\) z \(\displaystyle{ 50cm^{3}}\) 0,15 M roztworu HCl i 130cm3 wody. Oblicz Ph po zmieszaniu. Ka=1,7*10 e-5 . odp.4,29
2. Do 20cm3 roztworu kwasu benzoesowego dodano 40cm3 0,3 M roztworu benzoesanu potasowego.Oblicz Ph. Ka=6,3*10e-5 .odp. 4,68
Tworzenie buforu
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Tworzenie buforu
1.
\(\displaystyle{ CH_{3}COONa+HCl \to CH_{3}COOH +NaCl}\)
Czyli powstanie tyle moli kwasu octowego ile było kwasy solnego. Natomiast octanu sodu pozostanie tyle ile nie przereagowało bo już kwasu solnego nie było.
\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COOH}=n_{HCl}=50 \ cm^{3} \cdot 0.15 mol/dm^{3}=7.5 \ mmol}\)
\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COONa}=n_{CH_{3}COONa}^{pocz}-n_{CH_{3}COOH}=20 \ cm^{3} \cdot 0.5 mol/dm^{3}-7.5 \ mmola= 10 \ mmol -7.5 \ mmol=2.5 \ mmol}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{a} \cdot \frac{[CH_{3}COOH]}{[CH_{3}COO^{-}]}=K_{a} \cdot \frac{ \frac{n_{CH_{3}COOH}}{V} }{ \frac{n_{CH_{3}COONa}}{V} } =K_{a} \cdot \frac{n_{CH_{3}COOH}}{n_{CH_{3}COONa}}=1.7 \cdot 10^{-5} \cdot \frac{7.5 \ mmol }{2.5 \ mmol }= 5.1 \cdot 10^{-5} mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=4.29}\)
2.
Bez stężenia kwasu benzoesowego ani rusz
\(\displaystyle{ CH_{3}COONa+HCl \to CH_{3}COOH +NaCl}\)
Czyli powstanie tyle moli kwasu octowego ile było kwasy solnego. Natomiast octanu sodu pozostanie tyle ile nie przereagowało bo już kwasu solnego nie było.
\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COOH}=n_{HCl}=50 \ cm^{3} \cdot 0.15 mol/dm^{3}=7.5 \ mmol}\)
\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COONa}=n_{CH_{3}COONa}^{pocz}-n_{CH_{3}COOH}=20 \ cm^{3} \cdot 0.5 mol/dm^{3}-7.5 \ mmola= 10 \ mmol -7.5 \ mmol=2.5 \ mmol}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{a} \cdot \frac{[CH_{3}COOH]}{[CH_{3}COO^{-}]}=K_{a} \cdot \frac{ \frac{n_{CH_{3}COOH}}{V} }{ \frac{n_{CH_{3}COONa}}{V} } =K_{a} \cdot \frac{n_{CH_{3}COOH}}{n_{CH_{3}COONa}}=1.7 \cdot 10^{-5} \cdot \frac{7.5 \ mmol }{2.5 \ mmol }= 5.1 \cdot 10^{-5} mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=4.29}\)
2.
Bez stężenia kwasu benzoesowego ani rusz