znalazłby się ktoś, kto by mi to stosunkowo prosto wyjaśnił? :
Stopień hydrolizy jonu azotowego (III) w badanym roztworze wynosi 2,00%. Czy po podgrzaniu tego roztworu zmieni się jego pH? W jakim kierunku?
stopień hydrolizy, pH
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stopień hydrolizy, pH
Azotanowego (III) oczywiście.
\(\displaystyle{ NO_{2}^{-} + H_{2}O \iff HNO_{2} + OH^{-}}\)
Ponieważ reakcja kwasu z zasadą gdzie powstaje sól i woda jest reakcją egzotermiczną to reakcja hydrolizy gdzie sól reaguje z wodą musi być endotermiczna. Zgodnie z regułą przekory dla reakcji endo podwyższenie temperatury przesuwa reakcję w prawo (na rzecz produktów) czyli stała równowagi rośnie. Czyli stopień hydrolizy rośnie, rośnie stężenie jonów wodorotlenowych a więc pH rośnie.
Można też zająć się tak subtelną sprawą jak wzrost z temperaturą iloczynu jonowego wody ale tu to może być zamotka.
\(\displaystyle{ NO_{2}^{-} + H_{2}O \iff HNO_{2} + OH^{-}}\)
Ponieważ reakcja kwasu z zasadą gdzie powstaje sól i woda jest reakcją egzotermiczną to reakcja hydrolizy gdzie sól reaguje z wodą musi być endotermiczna. Zgodnie z regułą przekory dla reakcji endo podwyższenie temperatury przesuwa reakcję w prawo (na rzecz produktów) czyli stała równowagi rośnie. Czyli stopień hydrolizy rośnie, rośnie stężenie jonów wodorotlenowych a więc pH rośnie.
Można też zająć się tak subtelną sprawą jak wzrost z temperaturą iloczynu jonowego wody ale tu to może być zamotka.