cześć!
mam problem z zadaniem, może ktoś z Was miałby na nie pomysł, bo ja tylko dochodzę do momentu, kiedy wyliczam stężenie molowe kwasu i dalej właściwie nie wiem jak z tym ruszyć :
Oblicz wartość stężenia molowego jonów \(\displaystyle{ Na ^{+}}\) w roztowrze \(\displaystyle{ NaNO _{2}}\) , w którym \(\displaystyle{ pH=8,6}\)
\(\displaystyle{ K _{HNO2} = 2,5 \cdot 10 ^{-2}}\)
Roztwory wodne, stężenia
Roztwory wodne, stężenia
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, o 00:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Roztwory wodne, stężenia
Stała dysocjacji kwasu na pewno jest poprawna? W tabelach jest kilka rzędów mniejsza. Sprawdź to.
\(\displaystyle{ NO_{2}^{-}+H_{2}O \iff HNO_{2}+OH^{-}}\)
napiszmy wzór na stałą dysocjacji kwasu azotowego (III):
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}][NO_{2}^{-}]}{[HNO_{2}]}=\frac{[H^{+}][NO_{2}^{-}][OH^{-}]}{[HNO_{2}][OH^{-}]}=\frac{K_{w}[NO_{2}^{-}]}{[HNO_{2}][OH^{-}]}}\)
Z równania reakcji widać, że:
\(\displaystyle{ [HNO_{2}] \approx [OH^{-}]}\)
\(\displaystyle{ [NO_{2}^{-}] \approx C_{soli}}\)
Toteż:
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{C_{soli} \cdot K_{w}}{[OH^{-}]^{2}}}\)
\(\displaystyle{ C_{soli}= \frac{K_{a} \cdot [OH^{-}]^{2}}{ K_{w}}}\)
\(\displaystyle{ pH=8.6 \to pOH=5.4 \to [OH^{-}]=10^{-5.4}}\)
użyję stałej tabelarycznej a nie twojej bo imo jest zła:
\(\displaystyle{ C_{soli}= \frac{2 \cdot 10^{-4} \cdot (10^{-5.4})^{2}}{10^{-14}}=2.5 \cdot 10^{-0.8}=0.317 \ mol/dm^{3}}\)
A ponieważ ta sól jest mocnym elektrolitem to:
\(\displaystyle{ [Na^{+}]=C_{soli}}\)
\(\displaystyle{ NO_{2}^{-}+H_{2}O \iff HNO_{2}+OH^{-}}\)
napiszmy wzór na stałą dysocjacji kwasu azotowego (III):
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{[H^{+}][NO_{2}^{-}]}{[HNO_{2}]}=\frac{[H^{+}][NO_{2}^{-}][OH^{-}]}{[HNO_{2}][OH^{-}]}=\frac{K_{w}[NO_{2}^{-}]}{[HNO_{2}][OH^{-}]}}\)
Z równania reakcji widać, że:
\(\displaystyle{ [HNO_{2}] \approx [OH^{-}]}\)
\(\displaystyle{ [NO_{2}^{-}] \approx C_{soli}}\)
Toteż:
\(\displaystyle{ K_{a}= \frac{C_{soli} \cdot K_{w}}{[OH^{-}]^{2}}}\)
\(\displaystyle{ C_{soli}= \frac{K_{a} \cdot [OH^{-}]^{2}}{ K_{w}}}\)
\(\displaystyle{ pH=8.6 \to pOH=5.4 \to [OH^{-}]=10^{-5.4}}\)
użyję stałej tabelarycznej a nie twojej bo imo jest zła:
\(\displaystyle{ C_{soli}= \frac{2 \cdot 10^{-4} \cdot (10^{-5.4})^{2}}{10^{-14}}=2.5 \cdot 10^{-0.8}=0.317 \ mol/dm^{3}}\)
A ponieważ ta sól jest mocnym elektrolitem to:
\(\displaystyle{ [Na^{+}]=C_{soli}}\)
Roztwory wodne, stężenia
rzeczywiście, stała jest błędna
mogę prosić jeszcze o wyjaśnienie jednego zadania? nie bardzo mam pomysł jak się za nie zabrać :
Oblicz wartość stałej dysocjacji dla zasady \(\displaystyle{ XOH}\), jeśli stała hydrolizy roztworu \(\displaystyle{ XNO _{3}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,2 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) wynosi \(\displaystyle{ 4 \cdot 10 ^{-9}}\)
mogę prosić jeszcze o wyjaśnienie jednego zadania? nie bardzo mam pomysł jak się za nie zabrać :
Oblicz wartość stałej dysocjacji dla zasady \(\displaystyle{ XOH}\), jeśli stała hydrolizy roztworu \(\displaystyle{ XNO _{3}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,2 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) wynosi \(\displaystyle{ 4 \cdot 10 ^{-9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Roztwory wodne, stężenia
Stała hydrolizy od stężenia nie zależy więc to stężenie to info takie sobie
\(\displaystyle{ X^{+}+H_{2}O \iff X+H_{3}O^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{h}= \frac{[X][H_{3}O^{+}]}{[X^{+}]}=\frac{[X][H_{3}O^{+}][OH^{-}]}{[X^{+}][OH^{-}]}= \frac{K_{w}}{K_{b}}}\)
\(\displaystyle{ K_{b}=\frac{K_{w}}{K_{h}}=\frac{10^{-14}}{4 \cdot 10^{-9}}=2.5 \cdot 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ X^{+}+H_{2}O \iff X+H_{3}O^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{h}= \frac{[X][H_{3}O^{+}]}{[X^{+}]}=\frac{[X][H_{3}O^{+}][OH^{-}]}{[X^{+}][OH^{-}]}= \frac{K_{w}}{K_{b}}}\)
\(\displaystyle{ K_{b}=\frac{K_{w}}{K_{h}}=\frac{10^{-14}}{4 \cdot 10^{-9}}=2.5 \cdot 10^{-6}}\)