Elektroda wodorowa zanurzona w roztworze \(\displaystyle{ HBr}\) pracuje w temperaturze \(\displaystyle{ 298 K}\) i pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 1,15 atm}\). Oblicz zmianę potencjału elektrody, gdy molalność kwasu rośnie od \(\displaystyle{ 5 \frac{mmol}{kg}}\) do \(\displaystyle{ 20 \frac{mmol}{kg}}\). Wartość średnich współczynników aktywności \(\displaystyle{ HBr}\) w badanych roztworach wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ 0,93}\) i \(\displaystyle{ 0,879}\).
Mam pytanie odnośnie tego zadania, czy stężenia molalne zamieniamy na molowe? czy równanie Nernsta ma postać: \(\displaystyle{ E=E^{0}- \frac{RT}{2F} \cdot \ln \frac{f \cdot \left[ H^{+} \right] ^{2} }{H_{2}}}\)
Po obliczeniach zmiana potencjału równała mi się \(\displaystyle{ 0,0353 V}\).
Proszę o sprawdzenie, i w razie błędów o pomoc.
siła elektromotoryczna ogniw
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
siła elektromotoryczna ogniw
Imo powinno być:
\(\displaystyle{ E=E^{0}+ \frac{RT}{2F} \cdot ln \frac{f^{2}[H^{+}]^{2}}{p_{H_{2}}}}\)
Przy tak małych stężeniach można przyjąć, że gęstości r-rów wynoszą 1g/ml i wtedy stężenie molalne jest równe molowemu. Chyba, że masz ich gęstości to łatwo przeliczyć.
\(\displaystyle{ E=E^{0}+ \frac{RT}{2F} \cdot ln \frac{f^{2}[H^{+}]^{2}}{p_{H_{2}}}}\)
Przy tak małych stężeniach można przyjąć, że gęstości r-rów wynoszą 1g/ml i wtedy stężenie molalne jest równe molowemu. Chyba, że masz ich gęstości to łatwo przeliczyć.