Termodynamika Procesowa

Monty37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2013, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Termodynamika Procesowa

Post autor: Monty37 »

Mam zadanie do rozwiązania, nie wiem od czego zacząć ktoś pomoże?

W reaktorze przepływowym zachodzi reakcja:
4 NH3 + 5 O2 = 4NO + 6 H2O

Strumień substratów jest następujący:

n NH3 = 100 mol/s
n O2 = 200 mol/s

Temperatura substartów T1 = 25 stopni celcjusza, stopień przemiany amoniaku alpha =1

Temperatura produktów T=300 stopni celcjusza

Oblicz ilość wymienionego ciepła.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Termodynamika Procesowa

Post autor: pesel »

Wszystkie przeliczenia na sekundę. 100 moli amoniaku potrzebuje na reakcję tylko 125 moli tlenu więc pozostanie 75 moli tlenu.

Trzeba znać ciepło tej reakcji. Następnie policzyć ciepło potrzebne do ogrzania produktów tj. 100 moli tlenku azotu(II) oraz 150 moli wody z 25 stopni do 300 stopni. Trzeba też policzyć ciepło ogrzania 75 moli tlenu (tego co nie przereagował) od 25 stopni do 300 stopni. Dodatkowo policzyć ciepło przemiany fazowej wody w 100 stopniach (ciepło parowania). Dodać to wszystko do kupy i mamy ciepło procesu.
Monty37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2013, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Termodynamika Procesowa

Post autor: Monty37 »

Dzięki za pomoc ale jeszcze chciałbym wiedzieć jak obliczyć ciepło parowania wody?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Termodynamika Procesowa

Post autor: pesel »

Bierzemy z tabel np.:

... zyczne.htm

i liczymy ciepło dla naszej ilości wody.
ODPOWIEDZ