Nie za bardzo wiem jak się zabrać za to zadanie ,pomocy
Oblicz, w \(\displaystyle{ ^{\circ}C}\), temperaturę krzepnięcia wodnego roztworu elektrolitu A2B o stężeniu \(\displaystyle{ 7.9 \%}\) , jeśli jego stopień dysocjacji wynosi \(\displaystyle{ 0.83 \%}\). \(\displaystyle{ K_{kr}=1,86 ; M_{A2B}= 111 \frac{\mbox{g}}{\mbox{mol}}}\)
Stała krioskopowa
Stała krioskopowa
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, o 19:37 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stała krioskopowa
Po pierwsze, zaraz admin zwróci się do Ciebie z "prośbą" o używanie LateXa Poza tym "Zadania blok III" w tytule postu mało mówi.
Ale do rzeczy.
\(\displaystyle{ A_{2}B \iff 2A^{+}+B^{2-}}\)
Czyli jak dysocjuje 1 mol to powstanie 3 mole jonów (czyli dodatkowo dwa mole się pojawią bo 1 się rozpadł a 3 powstały).
W Twoim zadaniu stopień dysocjacji jest tak mały, że można by go pominąć (BTW na pewno 0.89% a nie 89%??) ale my go nie pominiemy
Stężenie procentowe wynosi 7.9%. To oznacza, że w 100g r-ru jest 7.9g elektrolitu oraz 92.1g wody.
Ponieważ aby obliczyć obniżenie temperatury krzepnięcia muszę mieć stężenie molalne liczę ile moli tej substancji jest w 1000 g wody.
\(\displaystyle{ 7.9g-------92.1g \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ X-------1000 g \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ -----------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{1000g \cdot 7.9g}{92.1g} =85.78g}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{85.78g}{111 \ g/mol}=0.773 \ mola}\)
Czyli w 1000g wody mam 0.773 mola substancji. No ale 0.89% dysocjuje czyli:
\(\displaystyle{ n_{dys}=0.773 \ mola \cdot 0.89 \%=0.007 mola}\)
czyli substancji ubędzie 0.007 mola, jonów A pojawi się 0.014 mola a jonów B 0.007 mola. Czyli łącznie będziemy mieli:
\(\displaystyle{ n_{total}=0.773-0.007+0.007+0.014=0.787 \ mola}\)
Czyli stężenie molalne wynosi:
\(\displaystyle{ C_{M}=0.787 \ \frac{mol}{kg \ H_{2}O}}\)
a więc obniżenie temperatury krzepnięcia wynosi:
\(\displaystyle{ \Delta T_{krz}=K_{kr} \cdot C_{M}=1.86 \cdot 0.787=1.46 \ ^{o}C}\)
Ponieważ czysty rozpuszczalnik (woda) krzepnie \(\displaystyle{ 0 \ ^{o}C}\) to roztwór ma temperaturę krzepnięcia \(\displaystyle{ -1.46 \ ^{o}C}\)
Ale do rzeczy.
\(\displaystyle{ A_{2}B \iff 2A^{+}+B^{2-}}\)
Czyli jak dysocjuje 1 mol to powstanie 3 mole jonów (czyli dodatkowo dwa mole się pojawią bo 1 się rozpadł a 3 powstały).
W Twoim zadaniu stopień dysocjacji jest tak mały, że można by go pominąć (BTW na pewno 0.89% a nie 89%??) ale my go nie pominiemy
Stężenie procentowe wynosi 7.9%. To oznacza, że w 100g r-ru jest 7.9g elektrolitu oraz 92.1g wody.
Ponieważ aby obliczyć obniżenie temperatury krzepnięcia muszę mieć stężenie molalne liczę ile moli tej substancji jest w 1000 g wody.
\(\displaystyle{ 7.9g-------92.1g \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ X-------1000 g \ H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ -----------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{1000g \cdot 7.9g}{92.1g} =85.78g}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{85.78g}{111 \ g/mol}=0.773 \ mola}\)
Czyli w 1000g wody mam 0.773 mola substancji. No ale 0.89% dysocjuje czyli:
\(\displaystyle{ n_{dys}=0.773 \ mola \cdot 0.89 \%=0.007 mola}\)
czyli substancji ubędzie 0.007 mola, jonów A pojawi się 0.014 mola a jonów B 0.007 mola. Czyli łącznie będziemy mieli:
\(\displaystyle{ n_{total}=0.773-0.007+0.007+0.014=0.787 \ mola}\)
Czyli stężenie molalne wynosi:
\(\displaystyle{ C_{M}=0.787 \ \frac{mol}{kg \ H_{2}O}}\)
a więc obniżenie temperatury krzepnięcia wynosi:
\(\displaystyle{ \Delta T_{krz}=K_{kr} \cdot C_{M}=1.86 \cdot 0.787=1.46 \ ^{o}C}\)
Ponieważ czysty rozpuszczalnik (woda) krzepnie \(\displaystyle{ 0 \ ^{o}C}\) to roztwór ma temperaturę krzepnięcia \(\displaystyle{ -1.46 \ ^{o}C}\)