Roztwory buforowe

azajka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 maja 2013, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Roztwory buforowe

Post autor: azajka »

Proszę o pomoc w zadaniu :
Ile gramów \(\displaystyle{ Na_2HPO_4}\) należy rozpuścić wraz z odpowiednią ilością \(\displaystyle{ H_3PO_4}\) w wodzie aby uzyskać \(\displaystyle{ 1.40\ dm^3}\) roztworu buforowego o pH wynoszącym \(\displaystyle{ 7.4}\) oraz o stężeniu całkowitym równym \(\displaystyle{ 0.10\ \frac{mol}{dm^3}}\)? \(\displaystyle{ pK_I=2,148; pK_{II}=7,199; pK_{III}=12,35}\);
Ostatnio zmieniony 18 maja 2013, o 20:19 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbole chemiczne i wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj między tagami [latex], [/latex].
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Roztwory buforowe

Post autor: pesel »

Wczoraj było

336162.htm
azajka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 maja 2013, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Roztwory buforowe

Post autor: azajka »

Już mam dziękuję
ODPOWIEDZ