Zmieszano \(\displaystyle{ KHS O_{3}}\) (c. stałe) i \(\displaystyle{ Na_{2}S O_{3}}\) (c. stałe) w stosunku masowym \(\displaystyle{ 4,2:5}\) i uzupełniono wodą do objętości \(\displaystyle{ 1,5 dm^{3}}\). Oblicz \(\displaystyle{ pH}\) w uzyskanym roztworze buforowym.
\(\displaystyle{ K_{II, H_{2}S O_{3} }=6,3 \cdot 10^{-8}}\), \(\displaystyle{ M_{KHS O_{3} }=120,34}\), \(\displaystyle{ M_{ Na_{2}S O_{3} }=126,22}\)
Rozpuszczalność \(\displaystyle{ Ag_{2} CO_{3} \left( mol/ dm^{3} \right)}\) w pewnym roztworze \(\displaystyle{ Na_{2} CO_{3}}\) jest \(\displaystyle{ 91}\) razy mniejsza niż w wodzie. Ile \(\displaystyle{ mg}\) jonów \(\displaystyle{ Ag^{+}}\) znajduje się w \(\displaystyle{ 258 cm^{3}}\) tego roztworu?
\(\displaystyle{ I_{ Ag_{2} CO_{3} }=8,2 \cdot 10^{-12}}\), \(\displaystyle{ M_{Ag}=107,87}\)
pH buforu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH buforu
1.
\(\displaystyle{ HSO_{3}^{-} \iff H^{+}+SO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[H^{+}][SO_{3}^{2-}]}{[HSO]_{3}^{-}}=[H^{+}] \cdot \frac{C_{Na_{2}SO_{3}}}{C_{KHSO_{3}}}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{Na_{2}SO_{3}}}{n_{KHSO_{3}}}=[H^{+}] \cdot \frac{m_{Na_{2}SO_{3}}}{m_{KHSO_{3}}} \cdot \frac{M_{KHSO_{3}}}{ M_{Na_{2}SO_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K \cdot \frac{m_{KHSO_{3}}}{m_{Na_{2}SO_{3}}} \cdot \frac{M_{Na_{2}SO_{3}}}{ M_{M_{KHSO_{3}}}}=6.3 \cdot 10^{-8} \cdot \frac{4.2}{5} \cdot \frac{126.22}{ 120.34}=5.5 \cdot 10^{-8} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=7.25}\)
Tutaj uwaga, ponieważ pH wyszło zbliżone do pH=7 (a więc roztworu obojętnego) należałoby w rozwiązaniu uwzględniać, że protony pochodzą także z autodysocjacji wody.
2.
Tutaj nie bardzo rozumiem dlaczego mając rozwiązanie:
335767.htm
pytasz o niemalże identyczne zadanie?
Wystarczy, zgodnie z tym schematem policzyć stężenie jonów srebrowych w wodzie i podzielić je przez 91.
\(\displaystyle{ HSO_{3}^{-} \iff H^{+}+SO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[H^{+}][SO_{3}^{2-}]}{[HSO]_{3}^{-}}=[H^{+}] \cdot \frac{C_{Na_{2}SO_{3}}}{C_{KHSO_{3}}}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{Na_{2}SO_{3}}}{n_{KHSO_{3}}}=[H^{+}] \cdot \frac{m_{Na_{2}SO_{3}}}{m_{KHSO_{3}}} \cdot \frac{M_{KHSO_{3}}}{ M_{Na_{2}SO_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K \cdot \frac{m_{KHSO_{3}}}{m_{Na_{2}SO_{3}}} \cdot \frac{M_{Na_{2}SO_{3}}}{ M_{M_{KHSO_{3}}}}=6.3 \cdot 10^{-8} \cdot \frac{4.2}{5} \cdot \frac{126.22}{ 120.34}=5.5 \cdot 10^{-8} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=7.25}\)
Tutaj uwaga, ponieważ pH wyszło zbliżone do pH=7 (a więc roztworu obojętnego) należałoby w rozwiązaniu uwzględniać, że protony pochodzą także z autodysocjacji wody.
2.
Tutaj nie bardzo rozumiem dlaczego mając rozwiązanie:
335767.htm
pytasz o niemalże identyczne zadanie?
Wystarczy, zgodnie z tym schematem policzyć stężenie jonów srebrowych w wodzie i podzielić je przez 91.