Iloczyn rozpuszczalności

zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Iloczyn rozpuszczalności

Post autor: zieliksonek »

Ile miligramów jonów \(\displaystyle{ I^{-}}\) znajduje się w \(\displaystyle{ 120 cm^{3}}\) nasyconego roztworu \(\displaystyle{ Pb I_{2}}\), jeśli iloczyn rozpuszczalności \(\displaystyle{ I_{Pb I_{2} }=1,1 \cdot 10^{-9}}\)?
\(\displaystyle{ M_{I}=126,9}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Iloczyn rozpuszczalności

Post autor: ares41 »

Wyraź iloczyn rozpuszczalności przez stężenia jonów.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Iloczyn rozpuszczalności

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ PbI_{2} \iff Pb^{2+}+2I^{-}}\)

\(\displaystyle{ K_{so}=[Pb^{2+}][I^{-}]^{2}}\)

\(\displaystyle{ [PbI_{2} ]=[Pb^{2+}]=x}\)

\(\displaystyle{ [I^{-}]=2x}\)

\(\displaystyle{ K_{so}=x \cdot (2x)^{2}=x \cdot 4x^{2}=4x^{3}}\)

\(\displaystyle{ x= \left (\frac{K_{so}}{4} \right )^{ 1/3 }= \left (\frac{1.1 \cdot 10^{-9}}{4} \right )^{ 1/3 }=6.5 \cdot 10^{-4} \ mol/dm^{3}}\)

\(\displaystyle{ [I^{-}]=2x=1.3 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3}=1.3 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3} \cdot 126.9 \ g/mol=0.165 \ g/dm^{3}}\)

\(\displaystyle{ m_{I^{-}}= \frac{120 \ ml}{1000 \ ml} \cdot 0.165 \ g=0.0198 \ g=19.8 \ mg}\)
ODPOWIEDZ