Stała równowagi

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Stała równowagi

Post autor: timus221 »

Oblicz stęzenie początkowe słabego kwasu jednoprotonowego jeśli stala dysocjacji wynosi \(\displaystyle{ 1,12\times}\)\(\displaystyle{ 10^{-2}}\) a stęzenie jonow wodorowych w stanie rownowagi wynosi \(\displaystyle{ 0,01 mol/dm3}\) Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stała równowagi

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ HA \iff H^{+}+A^{-}}\)

\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}}\)

\(\displaystyle{ [H^{+}]=[A^{-}]}\)

\(\displaystyle{ C_{HA}=[HA]+[A^{-}]}\)

czyli

\(\displaystyle{ [HA]=C_{HA}-[A^{-}]=C_{HA}-[H^{+}]}\)

\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][H^{+}]}{C_{HA}-[H^{+}]}= \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}-[H^{+}]}}\)

\(\displaystyle{ K_{HA} (C_{HA}-[H^{+}])=[H^{+}]^{2}}\)

\(\displaystyle{ K_{HA} C_{HA}-K_{HA}[H^{+}]=[H^{+}]^{2}}\)

\(\displaystyle{ C_{HA}= \frac{[H^{+}]^{2}+K_{HA}[H^{+}]}{K_{HA}}=\frac{[H^{+}]([H^{+}]+K_{HA})}{K_{HA}}}\)

\(\displaystyle{ C_{HA}= \frac{0.01 \cdot(0.01+0.0112)}{0.0112}=0.0189 \ mol/dm^{3}=1.89 \cdot 10^{-2} \ mol/dm^{3}}\)
ODPOWIEDZ