1.Na podstawie wartości standardowych potencjałów półogniw określić, kiedy w roztworze
wodnym o temperaturze 298 K może zajść reakcja: \(\displaystyle{ Fe^{3+} + Ag \rightarrow Fe^{2+} + Ag^{+}}\)
Obliczyć stałą równowagi tej reakcji.
stała równowagi reakcji
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 9 sie 2013, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 7 razy
stała równowagi reakcji
Patrząc na potencjały normalne układów redoks taka reakcja będzie przebiegać w przeciwnym kierunku.
\(\displaystyle{ Ag^{+}+e \Leftrightarrow Ag}\) wynosi \(\displaystyle{ E^{\circ}=+0,799 \ V}\)
\(\displaystyle{ Fe^{3+}+e \Leftrightarrow Fe^{2+}}\) wynosi \(\displaystyle{ E^{\circ}=+0,771 \ V}\)
Jedyną możliwością jest przeprowadzenie reakcji w zadanym kierunku jest zrobienie tego w nadmiarze jonów chlorkowych i w zakwaszonym środowisku, bo:
\(\displaystyle{ AgCl+e \Leftrightarrow Ag+Cl^{-}}\) wynosi \(\displaystyle{ E^{\circ}=+0,224 \ V}\)
a jony chlorkowe nie mają wpływu na reakcję jonów żelaza.
\(\displaystyle{ Ag^{+}+e \Leftrightarrow Ag}\) wynosi \(\displaystyle{ E^{\circ}=+0,799 \ V}\)
\(\displaystyle{ Fe^{3+}+e \Leftrightarrow Fe^{2+}}\) wynosi \(\displaystyle{ E^{\circ}=+0,771 \ V}\)
Jedyną możliwością jest przeprowadzenie reakcji w zadanym kierunku jest zrobienie tego w nadmiarze jonów chlorkowych i w zakwaszonym środowisku, bo:
\(\displaystyle{ AgCl+e \Leftrightarrow Ag+Cl^{-}}\) wynosi \(\displaystyle{ E^{\circ}=+0,224 \ V}\)
a jony chlorkowe nie mają wpływu na reakcję jonów żelaza.