gaz doskonały
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 13 paź 2011, o 20:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 71 razy
gaz doskonały
14,05 g CO2 umieszczono w naczyniu zamkniętym o objętości 54 cm3 i podgrzano do temperatury 235°C. Obliczyć ciśnienie panujące w naczyniu posługując się równaniem stanu doskonałego i równaniem van der Waalsa (stałe a i b dla CO2 wynoszą odpowiednio 3,59 dm6atm/mol i 42,7 cm3/mol).
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
gaz doskonały
\(\displaystyle{ n= \frac{m_{CO_{2}}}{M_{CO_{2}}} = \frac{14.05 \ g}{44 \ g/mol} =0.32 \ mola}\)
\(\displaystyle{ T=235+273.15=508.15 \ K}\)
\(\displaystyle{ V=0.054 \ dm^{3}=5.4 \cdot 10^{-5} \ m^{3}}\)
1. Równanie Clapeyrona
\(\displaystyle{ {p= \frac{nRT}{V} = \frac{0.32 \ mola \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 508.15 \ K}{5.4 \cdot 10^{-5} \ m^{3}}=25035609.5 \frac{J}{m^{3}}=25035609.5 Pa \approx 25 \ MPa}}\)
2. Równanie van der Waalsa
\(\displaystyle{ \left (p+ \frac{a}{V^{2}_{m}} \right ) \left (V_{m}-b \right )=RT}\)
\(\displaystyle{ V_{m}= \frac{0.054 \ dm^{3}}{0.32 \ mola} =0.16875\ \frac{dm^{3}}{mol}=168.75\ \frac{cm^{3}}{mol}}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{RT}{V_{m}-b}-\frac{a}{V^{2}_{m}}}\)
No i podstawiamy do wzoru (będzie trochę zabawy z jednostkami). Ja muszę iść spać, jak nie dasz rady to jutro podstawię i obliczę
\(\displaystyle{ T=235+273.15=508.15 \ K}\)
\(\displaystyle{ V=0.054 \ dm^{3}=5.4 \cdot 10^{-5} \ m^{3}}\)
1. Równanie Clapeyrona
\(\displaystyle{ {p= \frac{nRT}{V} = \frac{0.32 \ mola \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 508.15 \ K}{5.4 \cdot 10^{-5} \ m^{3}}=25035609.5 \frac{J}{m^{3}}=25035609.5 Pa \approx 25 \ MPa}}\)
2. Równanie van der Waalsa
\(\displaystyle{ \left (p+ \frac{a}{V^{2}_{m}} \right ) \left (V_{m}-b \right )=RT}\)
\(\displaystyle{ V_{m}= \frac{0.054 \ dm^{3}}{0.32 \ mola} =0.16875\ \frac{dm^{3}}{mol}=168.75\ \frac{cm^{3}}{mol}}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{RT}{V_{m}-b}-\frac{a}{V^{2}_{m}}}\)
No i podstawiamy do wzoru (będzie trochę zabawy z jednostkami). Ja muszę iść spać, jak nie dasz rady to jutro podstawię i obliczę